Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Cercetătorii explică modul în care alăptarea la sân le crește imunitatea bebelușilor

Cercetătorii explică modul în care alăptarea la sân le crește imunitatea bebelușilor

Publicat de Cosmin Meca, 15 iulie 2022, 10:20

Alăptarea la sân le oferă sugarilor un impuls imunitar care îi ajută să lupte împotriva bolilor infecțioase, potrivit cercetărilor efectuate de Katherine Wander, de la Binghamton University, din SUA.

Katherine Wander este autoarea principală a unui studiu publicat în iunie în Evolution, Medicine, and Public Health.

Pentru proiect, echipa de cercetare a studiat aproape 100 de perechi de mamă și copil din zona rurală din Kilimanjaro. Alăptarea la sân prelungită este norma în această populație, iar bolile infecțioase în timpul copilăriei sunt foarte frecvente, chiar și în comparație cu alte zone din Africa de Est.

Acest lucru face din Kilimanjaro un cadru ideal pentru începerea înțelegerii modului în care protecția imunitară dată de lapte ar putea influența riscul de boli infecțioase, a spus Wander.

Alăptarea la sân are influențe insuficient cunoscute asupra organismului

„Cel mai des auziți despre sistemul imunitar al laptelui atunci când este vorba de transferul de anticorpi materni către sugari prin lapte, ceea ce este probabil foarte important, dar se pare că se întâmplă și multe altele. Sistemul imunitar al laptelui este un întreg sistem, capabil de creșterea răspunsurilor imunitare”, a spus Wander.

„Abia începem să înțelegem întreaga amploare și rolul sistemului imunitar al laptelui”, continuă ea.

Laptele matern conține tot ceea ce este necesar pentru a stimula răspunsurile imunitare, de la anticorpi la mai multe tipuri de celule imunitare și multe altele. Deși provin din sistemul imunitar al mamei, aceste componente ale laptelui par să fie mai degrabă selectate decât alese la întâmplare din sângele mamei, deși acest mecanism rămâne puțin înțeles, a explicat Wander, potrivit Medical Xpress.

Cum a fost realizat studiul?

Pentru a testa impactul avut de alăptarea la sân asupra sănătății sugarilor, cercetătorii au combinat câțiva mililitri de lapte cu o cantitate mică de bacterii, apoi au plasat amestecul într-un incubator peste noapte. Apoi au măsurat creșterea interleukinei-6, o moleculă de comunicare a celulelor imunitare care favorizează inflamația.

Acest răspuns in vitro oferă o indicație asupra modului în care sistemul imunitar al laptelui este probabil să răspundă la bacteriile întâlnite în corpul sugarului, de exemplu în intestin.

Echipa de cercetare a urmărit, de asemenea, sugarii din Tanzania pentru a evalua dacă cei care au primit lapte care a avut răspunsuri imunitare mai puternice în timpul testelor in vitro au avut un risc mai scăzut de boli infecțioase. Confirmarea a venit: sugarii al căror lapte matern a avut răspunsuri mari la Salmonella au avut mai puține boli infecțioase, în special infecții respiratorii precum pneumonia.

Alăptarea la sân nu are doar efecte benefice

Dar laptele care a generat răspunsuri mai mari la Salmonella a avut, de asemenea, tendința de a genera răspunsuri mai puternice la o tulpină benignă de E. coli, care este comună în tractul intestinal uman, iar aceste răspunsuri nu au fost benefice pentru sugari.

Sugarii care au primit lapte cu răspunsuri mai puternice la E. coli au fost expuși unui risc mai mare de infecții gastrointestinale. Acest lucru poate indica faptul că răspunsurile inadecvate ale sistemului imunitar al laptelui (de exemplu, la bacteriile prezente în mod normal în intestin) pot fi perturbatoare. Bacteriile intestinale au un rol important în prevenirea diareei și a altor boli infecțioase, notează autorii.

Compromisurile răspunsurilor imunitare

În timp ce toate răspunsurile imunitare au compromisuri, dezavantajul laptelui a fost o descoperire surprinzătoare.

„Fiind atât de important, ne așteptam ca sistemul imunitar al laptelui să fie reglat foarte fin pentru a-i proteja pe sugari împotriva infecțiilor”, a spus Wander.

Cercetătorii se așteptau să vadă cel mult efecte negative ale răspunsurilor imunitare inadecvate mai târziu în viață, cum ar fi o creștere mai lentă sau o floră microbiană mai puțin decât ideală.

Dar diferențierea între un prieten și un inamic microbian este dificilă chiar și pentru sistemele imunitare mature ale adulților, la fel și eliminarea unei infecții fără a deteriora țesuturile persoanei. Așadar, spun autorii, poate că nu ar fi trebuit să fie surprinși să vadă aceste compromisuri și la sugari.

Pe lângă reducerea riscului de infecții respiratorii, răspunsurile imunitare ale laptelui pot ajuta la „antrenarea” sistemului imunitar în curs de dezvoltare al sugarului pentru a răspunde la bacteriile periculoase. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care dezvoltarea imunitară se calibrează la input, cum ar fi experiența cu bolile infecțioase, flora microbiană și sistemul imunitar din lapte.

Un studiu ce ar putea rezolva multe probleme de sănătate

„Aceste constatări sunt interesante, dar implicațiile pentru sănătatea publică și asistența medicală vor deveni clare doar după cercetări suplimentare”, a spus coautoarea Blandina Mmbaga, de la Kilimanjaro Clinical Research Institute.

„Trebuie să înțelegem modul în care răspunsurile imunitare ale laptelui sunt afectate de lucruri pentru care putem concepe programe de sănătate publică, cum ar fi infecția cu HIV sau malnutriția”, a continuat ea.

Această cercetare poate avea aplicații dincolo de copilărie și de alăptarea la sân. Înțelegerea modului în care sistemul imunitar a evoluat pentru a găsi un echilibru între protecție și afectare ar putea ajuta la rezolvarea problemelor de sănătate precum diareea și pneumonia la sugari sau bolile autoimune.

„Prea des, presupunem implicit că răspunsurile imunitare la stimuli separați sunt complet separate, ca și cum capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la un agent infecțios periculos nu ar avea nicio implicație asupra capacității sale de a tolera ceva care este benefic sau benign, în cazul în care răspunsul este probabil să facă mai mult rău decât bine”, a observat Wander.

sursa: descopera.ro

Etichete:
5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului
Sănătate & Life Style joi, 7 noiembrie 2024, 11:09

5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului

5 categorii de alimente care scad nivelul...

5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului
Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui
Sănătate & Life Style joi, 10 octombrie 2024, 08:49

Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui

Gutuia este un fruct care există de mult timp și care este folosit mult în medicina populară pentru a trata tulburările digestive, alergiile și...

Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui
plate of fresh assorted melons served on table with bowl of ripe apricots
Sănătate & Life Style luni, 15 iulie 2024, 10:23

Pepenele galben și pepenele roșu: gustos și sănătos

Pepenele galben și pepenele roșu nu sunt doar fructe delicioase de vară, ci și surse importante de nutrienți și vitamine, potrivit medicului...

Pepenele galben și pepenele roșu: gustos și sănătos
7 legume care nu te balonează
Sănătate & Life Style luni, 17 iunie 2024, 10:19

7 legume care nu te balonează

Dacă există un sfat nutrițional care este practic lege, este acesta: mănâncă legume și fructe. Pot exista controverse în jurul uleiului...

7 legume care nu te balonează
Sănătate & Life Style luni, 3 iunie 2024, 09:11

China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară. Speranțe pentru victimele unui flagel global

China a anunțat în premieră mondială vindecarea completă de diabet a unui bărbat care făcea insulină de mai multe ori pe zi, printr-un...

China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară. Speranțe pentru victimele unui flagel global
Sănătate & Life Style luni, 20 mai 2024, 11:01

Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție

Pe măsură ce carnea este adesea privită într-un mod negativ în majoritatea ghidurilor nutriționale, Societatea Germană de Nutriție...

Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție
Sănătate & Life Style miercuri, 8 mai 2024, 08:54

5 motive pentru care ai degetele de la mâini umflate

...

5 motive pentru care ai degetele de la mâini umflate
Sănătate & Life Style vineri, 22 martie 2024, 08:47

Pizza, un produs premium, nicidecum unul de tip fast-food. Când și cum e bine să o consumăm

...

Pizza, un produs premium, nicidecum unul de tip fast-food. Când și cum e bine să o consumăm