Chiar de ziua actritei va propunem un desert delicios: Prajitura Greta Garbo!
Publicat de Cosmin Meca, 18 septembrie 2016, 17:15 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Ingrediente foi:
1/2 kg de faina
200 g unt
2 oua intregi
250 g smanatana groasa
100 g zahar pudra
25 g drojdie proaspata
un varf de cutit de sare
coaja rasa de lamaie
Umplutura:
500 g marmelada fina
400 g nuci macinate
200 g zahar
Decor:
100 g de ciocolata cu lapte
o lingura de smanatana lichida sau frisca lichida
o lingurita de unt
Mod de preparare
Se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga untul la temperatura camerei, cele doua oua, pe rand, si se amesteca bine cu mixerul. Se toarna si smantana, se adauga apoi coaja de lamaie si faina. Se amesteca putin mai lent si apoi se lasa aluatul la crescut cam 40 de minute. Aluatul pufos se imparte in 4 parti egale si se intind 4 foi cu grosimea de o jumatate de cm, pe hartie de copt.
Fiecare foaie se intinde pe hartie de copt de aceeasi marime cu tava. Procedand asa, foaia se poate transporta usor in tava fara sa-si piarda forma. Se dezlipeste foaia de pe hartie dupa ce se asaza in tava. Se intinde destul de usor. Nuca se amesteca cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se imparte in 3 parti egale.
Se unge tava cu unt si se „monteaza” prajitura punand o prima foaie peste care se intinde o parte din gem, se presara din amestecul de nuca cu zahar si se continua cu cealalta foaie, si tot asa pana la ultima care ramane curata. Se lasa tava cu prajitura la cald timp de 30 de minute sa dospeasca si apoi o dam la cuptor preincalzit timp de o ora la foc potrivit.
Glazura lucioasa se toarna peste prajitura rece. Glazura se pregateste foarte simplu si rapid la cuptorul cu microunde, punandu-se toate ingredientele intr-un castronel si amestecand in ea, din 30 de secunde in 30 de secunde, pana cand s-a format un sos gros.