Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

China, în premieră, în calitate de invitată de onoare la Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de Învățătură din România

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 9 noiembrie 2016, 13:48

La invitația Radio România, organizatorul Târgului Internațional GAUDEAMUS – Carte de Învățătură, China va participa, între 16 și 20 noiembrie, în calitate de invitat de onoare, la Cea de-a 23-a ediție a târgului programat la Pavilionul Central Romexpo din București. Activitatea reprezintă o importantă parte a Anului Schimburilor Umane China-ECE, fiind o importantă ocazie de schimburi în domeniul publicațiilor între China și România, după Târgul Internațional de Carte de la Beijing, din august anul curent, unde România alături de celelalte țări din spațiul ECE, au fost invitată de onoare.

China va participa în premieră în calitate de invitată de onoare a Târgul Internațional GAUDEAMUS, unde va aduce circa 2.000 de titluri de carte, cu un total de 3.000 de exemplare. Delegația chineză va fi alcătuită de peste 100 de editori, din peste 50 de mari edituri din China. Cinci scriitori renumiți, precum Cao Wenxuan, Yu Hua, Xi Chuan, Lan Lan și Lin Zechen, vor fi prezenți la o serie de activități unde vor dialoga cu cititorii români.

  1. Calitatea de invitat de onoare întărește prietenia chino-română

Târgul Internațional GAUDEAMUS a fost înființat în 1994 de Radio România, și se desfășoară o dată pe an. Târgul are cea mai mare anvergură din România, având o mare importanță și pentru Regiunea Europei Centrale și de Est. Expoziția are o suprafață totală de 14.000 metri pătrați, atrăgând în fiecare an peste 3.000 de participanți din România și țările ECE.

România este o importantă țară în Europa Centrală și de Est, situată pe coasta Centurii Economice a Drumului Mătăsii. Marea inițiativă prezentată de președintele Xi Jinping, strategia Centurii Economice a Drumului Mătăsii și a Drumului Mătăsii Maritime în Secolul 21, va oferi noi oportunități pentru stimularea relațiilor chino-române și va aduce noi forțe pentru întărirea colaborărilor pragmatice China-ECE. În cadrul colaborării „16+1”, între cele două părți se aprofundează necontenit cooperările în domeniul economic, financiar și energetic, iar schimburile în domeniile cultural, tehnico-științific și al învățământului sunt stimulate multilateral.

Statutul Chinei de invitată de onoare la ediția 23-a a Târgului Internațional GAUDEAMUS din România va întări înțelegerea și prietenia între popoarele celor două țări și va promova colaborările în toate domeniile și la toate nivelurile, având un rol important pentru accelerarea răspândirii culturii chineze în Europa Centrală și de Est.

În perioada târgului, China va organiza o serie de activități de comunicare pentru creșterea comerțului cultural, promovarea exportului de drepturi de autor și întărirea vizibilității cărților chineze în piața cărților din România.

  1. Mai multe cărți vor ajuta România să „citească China”

Standul Chinei la Târgul GAUDEAMUS va avea 350 de metri pătrați, cu cinci zone: zona pentru edituri, zona de cărți pe diferite teme, zona culturală, zona de activități și zona de recepție. Cititorii vor vedea la fața locului numeroase publicații pe teme politice, de economie, cultură, științe sociale și ale naturii, literatură, artă și cărți pentru copii din China contemporană.

  • Zona pentru edituri

Este cea mai mare zonă a standului Chinei, unde vor fi expuse și vinde cărți de înaltă calitate, care reflectă gândirea politică și administrativă a noii generații de lideri chinezi, care explică visul chinezesc, drumul chinezesc, modul chinezesc și valorile din China contemporană.

  • Zona de cărți pe diferite teme

Această zonă este împărțită în trei: una pe tema Chinei, una privind cărțile traduse reciproc China-ECE și una de cărți pentru copii.

În zona de cărți pe tema Chinei vor fi expuse peste 100 de cărți publicate în ultimii ani, care reflectă politica, economia și cultura din China contemporană. În zona de cărți traduse reciproc China-ECE vor fi expuse peste 150 de cărți traduse reciproc, chineză-română, română-chineză, care reprezintă istoria și situația actuală a schimburilor culturale dintre China și România. În zona de cărți pentru copii vor fi prezentate aproximativ 150 de volume în limba chineză.

  • Zona culturală

Această zonă va cuprinde trei expoziții: expoziția cărților cu ilustrații seriale clasice, expoziția dezvoltării tehnologiilor de imprimare din antichitatea Chinei și expoziția ilustrațiilor de carte pentru copii.

Fiind o formă cu specific chinez, cărțile cu ilustrații seriale „Lianhuanhua” au fost create în Dinastia Han, s-au maturat în dinastiile Ming și Qing, și au căpătat o nouă dezvoltare după proclamarea R.P.C. În expoziție, vor fi selectate 24 de opere reprezentative, pentru ca cititorii români să simtă farmecul specific cărților chineze de acest gen.

Expoziția Tehnologiilor de Imprimare din Antichitatea Chinei va descrie în ordine cronologică, parcursul dezvoltării civilizației chineze, pentru ca vizitatorii să cunoască istoria imprimării din China antică.

În expoziția ilustrațiilor se vor expune opt lucrări create special pentru acest eveniment de renumiți pictori chinezi.

  1. Activități de schimburi între cele două țări

Pe durata târgului, vor fi organizate o serie de evenimente de schimburi culturale China-România, inclusiv întâlnirea liderilor, ceremonia de deschidere a invitatului de onoare, promovarea cărții „Guvernarea Chinei” scrisă de Xi Jinping, forumul dezvoltării publicațiilor China-România și simpozionul scriitorilor chinezi și români.

  • Evenimente importante
  1. Întâlnire

La data de 16 noiembrie, între orele 11:15 și 11:45, directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, Ambasadorul Chinei din România, Xu Feihong, alături de alți reprezentanți ai delegației chineze, vor avea o întâlnire la sala VIP a Pavilionului Central Romexpo cu ministrul Culturii, ministrul Educației, reprezentanți ai Comisiei de Cultură a Parlamentului României și ai organizatorilor târgului, Radio România. Aceștia vor discuta pe tema colaborările și schimburilor culturale.

  1. Ceremonia de deschidere a Chinei ca invitată de onoare

Ceremonia de deschidere a Târgului GAUDEAMUS având China ca invitat de onoare va desfășura la data de 16 noiembrie, ora 12:20. La eveniment vor fi prezenți oaspeții chinezi precum directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, Ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, președintele Grupului de Publicații din China, Tan Yue, directorul adjunct al Direcției din Beijing pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, Wang Yefei, alături de reprezentanți români, ministrul Culturii, ministrul Educației, reprezentanți din Comitetul Culturii al Parlamentului, Radio România, Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român. În cadrul evenimentului va fi organizată o ceremonie de oferire de cărți, partea chineză va dărui Bibliotecii Naționale din România și Institutului Cultural Român un important număr de cărți în limba chineză.

  1. Promovare volumului „Guvernarea Chinei”, de Xi Jinping

La data de 16 noiembrie, între orele 15:50-16:30, la standul Chinei va fi organizat un eveniment de promovare a cărți „Guvernarea Chinei”, semnată de președintele Chinei, Xi Jinping. Publicului român îi vor fi prezentate politicile și strategiile președintelui Xi Jinping privind guvernarea țării. Directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, Ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, Consilierul de stat al Președinției României, reprezentanți ai Radio România și alți oaspeți chinezi și români vor fi prezenți.

  1. Forumul Dezvoltării Publicațiilor China- România

Forumul Dezvoltării Publicațiilor China-România se va desfășura la data de 17 noiembrie,  între orele 10:30-12:35, la sala de ședințe a Romexpo. Forumul va avea ca scop accelerarea schimburilor sectorului publicațiilor între China și România, pentru ca postura Chinei de invitat de onoare să devină un nou punct de plecare, în vederea construirii noului drum de colaborare în domeniul publicațiilor între cele două țări.

Directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, ambasadorul chinez din România, Xu Feihong, președintele Grupului de Publicare din China, Tan Yue, directorul adjunct al Direcției din Beijing pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, directorul general al Grupului național a Importuri și Exporturi ale Publicațiilor din China, Zhang Jichen, directorul general al Radio România și președintele Asociației Editorilor din România vor fi prezenți.

  1. Simpozionul scriitorilor chinezi și români

Simpozionul scriitorilor chinezi și români va avea loc între orele 13:30-15:00, în sala de ședințe a Romexpo. Cu tema „Identitatea globală a literaturii locale”, la simpozion vor fi invitați romancieri, scriitori de literatură pentru copii și poeți din cele două țări, pentru a împărtăși experiențele în traducerea și generalizarea literaturii locale în străinătate, pentru a discuta împreună cum să fie eliminat decalajul de limbă, pentru o mai bună integrare a literaturii locale în lumea literaturii mondiale. La simpozion vor fi prezenți directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, Consilierul pentru Cultură din Ambasada Chinei din România, Yan Jianwu, lideri ai Asociației Scriitorilor din România, reprezentanți ai scriitorilor chinezi și români.

  • Schimburi pe teme profesionale

Activitățile de schimburi în domeniul publicațiilor profesionale sunt o parte importantă a evenimentelor Chinei ca invitat de onoare la târg, având ca scop prezentare situației actuale a dezvoltării sectorului din China și promovarea schimburilor între editorii din China, România și țările ECE.

În perioada târgului, la Librăria Humanitas din București va fi programată o expoziție a cărților pe tema Chinei, cu o durata de o săptămână, la care vor fi expuse 200 de titluri, 300 de exemplare în limbile engleză, română, chineză, pentru ca un număr cât mai mare de cititori români să se apropie de China, să „citească” China.

  1. Schimburi de opinii între scriitori chinezi și români

Ca o importantă componentă a evenimentelor Chinei în calitate de invitat de onoare, cei cinci scriitori chinezi din delegație vor aduce propriile opere.

Vor fi organizate șapte activități ale scriitorilor chinezi, inclusiv un simpozion al scriitorilor, un dialog al scriitorilor și promovări de carte, care vor avea loc în Parlamentul României și în diverse zone ale Romexpo, oferind oportunități de comunicare față în față cu cititori locali.

 

Activitățile Chinei ca invitată de onoare în cadrul Târgul GAUDEAMUS vor deveni o importantă arenă pentru poporul român de a citi și cunoaște China. Expozițiile și evenimentele programate vor dar un farmec specific și vor genera o imagine nouă Chinei în România, țară importantă care leagă China și ECE pe Centura Economică a Drumului Mătăsii.

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută
National sâmbătă, 21 decembrie 2024, 19:59

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este...

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută
Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum
National sâmbătă, 21 decembrie 2024, 09:00

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de...

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum
Președintele Iohannis a promulgat legea privind Codul Silvic
National vineri, 20 decembrie 2024, 18:01

Președintele Iohannis a promulgat legea privind Codul Silvic

Legea privind Codul Silvic a fost...

Președintele Iohannis a promulgat legea privind Codul Silvic
Ministrul-Apararii-din-Polonia-Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz-si-secretarul-de-stat-Simona-Cojocaru-la-Brigada-Multinationala-Sud-Est-din-Craiova
National vineri, 20 decembrie 2024, 16:27

Polonia rămâne un contributor major la Brigada Multinaţionala Sud-Est de la Craiova

Ministrul Apărării din Polonia s-a întâlnit ci militarii polonezi din Brigada Multinaţională Sud-Est din...

Polonia rămâne un contributor major la Brigada Multinaţionala Sud-Est de la Craiova
National vineri, 20 decembrie 2024, 15:22

Președintele Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia fiscală

Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia...

Președintele Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia fiscală
National vineri, 20 decembrie 2024, 08:52

Prima ședință a noului Parlament. Cei 465 de senatori și deputați depun astăzi jurământul. Cum arată Legislativul

Prima ședință a noului...

Prima ședință a noului Parlament. Cei 465 de senatori și deputați depun astăzi jurământul. Cum arată Legislativul
National joi, 19 decembrie 2024, 17:35

Nicolae Ciucă îndeamnă partidele parlamentare pro-europene să revină la negocieri

Nicolae Ciucă îndeamnă partidele pro-europene să revină la...

Nicolae Ciucă îndeamnă partidele parlamentare pro-europene să revină la negocieri
National joi, 19 decembrie 2024, 16:56

Podul Giurgiu – Ruse se redeschide complet în perioada sărbătorilor de iarnă

Podul Giurgiu - Ruse se redeschide complet în perioada sărbătorilor de...

Podul Giurgiu – Ruse se redeschide complet în perioada sărbătorilor de iarnă