Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Cinci erori care ar fi putut cauza sfârșitul lumii

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 29 iulie 2016, 10:16

Secolul trecut a fost probabil cel mai violent din istoria umanității, însă situația ar fi putut deveni și mai gravă. Într-o perioadă în care Statele Unite și Uniunea Sovietică erau pregătite în mod constant să se distrugă între ele cu ajutorul bombelor nucleare, cea mai mică eroare ar fi putut avea consecințe majore pentru întreaga umanitate. În mod șocant, asemenea erori s-au petrecut de mai multe ori decât v-ați fi așteptat, însă în acest articol am ales să includem doar cinci dintre situațiile în care ne-am aflat la un pas de Apocalipsă.

O simularea pe calculator ar fi putut porni Al Treilea Război Mondial

În dimineața zile de 9 noiembrie, în anul 1979, Zbigniew Brezinski, consilierul pe teme de securitate națională al președintelui Jimmy Carter, a primit un telefon de care probabil s-a temut pe tot parcursul carierei sale politice.
Erau cei de la NORAD (North American Aerospace Defense Command). Aceștia l-au informat pe consilier în legătură cu 250 de rachete nucleare lansate de Uniunea Sovietică împotriva Statelor Unite. La scurt timp după, un alt apel a confirmat lansarea a nu mai puțin de 2.200 de rachete nucleare împotriva țării, probabil suficient de multe pentru a șterge orice urmă de civilizație de pe continentul nord-american.

Crezând că sfârșitul lumii a venit într-un final, Brezinski, conform celor de la Gizmodo, nici nu s-a mai deranjat să-și trezească soția din somn. Sunt puține locuri unde te poți ascunde de 2.200 de bombe nucleare. Așa că Brezinski a luat imediat în calcul bombardarea nucleară a Uniunii Sovietice. Înainte ca acesta să îl avertizeze pe Jimmy Carter, un nou telefon de la NORAD l-a informat că niciun alt sistem de protecție nu a detectat vreo amenințate. Situația începea să semene din ce în ce mai mult cu o alarmă falsă.

Și așa a fost. Aparent, un program de simulare a unui atac nuclear al sovieticilor a fost introdus în rețeaua NORAD, iar angajații au crezut că au de-a face cu o situație reală. În cel mai rău caz posibil, Brezinski l-ar fi informat pe președinte în legătură cu atacul, iar bombele americane ar fi fost lansate către sovietici înaintea celui de-al treilea telefon, menit să calmeze spiritele. Americanii ar fi putut comite cel mai devastator act de agresiune din istoria umanității fără absolut niciun motiv. Al Treilea Război Mondial ar fi pornit foarte repede și probabil s-ar fi sfârșit la fel de repede.

Americanii aproape bombardează nuclear Spania

În anul 1966, nu exista niciun motiv pentru care Statele Unite ale Americii ar lua în considerare o acțiune militară împotriva Spaniei. Americanii erau prea ocupați cu sovieticii, iar din această cauză, desfășurau de șase ani de zile o misiune numită ”Chrome Dome”. În cadrul acesteia, numeroase bombardiere B-52 se aflau în mod constant în aer, înarmate cu bombe nucleare, pentru a le permite americanilor să răspundă rapid în cazul unui atac.

Pe 17 ianuarie, 1966, însă Chrome Dome ar fi putut da naștere unui scandal care ar fi putut schimba complet lumea. Charles J. Wendorf era pilotul unui avion în acea zi. Wendorf zburase cu avioanele respective timp de cinci ani de zile, așa că nimeni nu își făcea griji în legătură cu misiunea. La ora 10:30 dimineața, Wendorf se afla în pauză, iar avionul era pilotat de unul dintre colegii lui în timpul unui proces de realimentare desfășurat în aer.

Palomares

Ambele aeronave implicate în proces zburau cu viteze de peste 800 km/h, astfel că realimentarea putea fi dificilă în anumite situații. Capătul furtunului de alimentare nu s-a atașat corespunzător de B-52 în cazul de față, cele două avioane s-au ciocnit, iar aripa stângă a bombardierului a fost ruptă. Toți cei patru membrii ai avionului care furniza combustibilul au murit, alături de trei dintre membrii echipajului de pe B-52, iar bombardierul s-a prăbușit în Andaluzia cu patru bombe nucleare.

Din fericire, datorită măsurilor de siguranță și norocului, niciuna dintre ele nu a fost detonată. Explozibilul convențional a fost detonat, însă răspândind material radioactiv în toată zona. Acesta nu a fost înlăturat în totalitate nici în ziua de azi. Chiar și așa, putem considera că un dezastru major, cu implicații uriașe a fost evitat. În cazul în care bombele ar fi fost detonate, sute de mii de oameni ar fi putut muri.

Și asta nu este singura situație gravă petrecută în timpul misiunii Chrome Dome. Americanii au fost aproape să se bombardeze singuri la un moment dat, atunci când un avion B-52 s-a prăbușit în statul Carolina de Nord. Încă o dată, bombele nu au fost detonate și sute de mii, sau poate chiar milioane, au fost salvate de la moarte.

Un exercițiu este confundat cu realitatea

Nu trebuie decât să efectuați o simplă căutare pe Google și veți găsi câteva cazuri în care exercițiile au fost confundate cu realitatea. Pe 9 noiembrie, în anul 1979, un tehnician a încărcat un program de antrenament în care o mie de rachete nucleare erau lansate simultan către Statele Unite. Singura problemă era faptul că el nu activase modul ”test”, așa că numeroase ramuri ale armatei au fost avertizate în legătură cu un atac nuclear.

După cum scriu cei de la Cracked, au fost transmise ordine către diferite instalații care găzduiau bombe nucleare, conform cărora acestea trebuiau să se pregătească de lansare. De asemenea, numeroase avioane au decolat pentru a face față bombardierelor nucleare sovietice. Din fericire șeful NORAD și-a păstrat calmul și a cerut informații de la stațiile radar înainte de a da ordine. Acestea nu au raportat vreun pericol, astfel că toate pregătirile de război au fost anulate.

Criza rachetelor

Criza rachetelor a fost unul dintre cele mai dificile momente din timpul Războiului Rece, însă lumea ar fi putut lua sfârșit din alte cauze în acea perioadă. Mai exact, pe parcursul celor 12 zile de criză, situația ar fi putut degenera în cel puțin două cazuri. Într-una dintre acestea, soldații care se ocupau de rachetele nucleare instalate pe insula Okinawa au primit ordinul de a efectua lansările, deși încă nu se ajunsese la DEFCON 1 (starea de urgență în care o astfel de acțiune era permisă). Doar stăpânirea de sine a comandantului a făcut posibilă evitarea tragediei, iar ordinele au fost anulate ulterior.

Într-o altă situație, un submarin sovietic a fost vânat de către unele avioane americane, care nu au ezitat să se folosească de mine speciale pentru a-l face să se retragă. Ceea ce avioanele americane nu știau era că submarinul era încărcat cu bombe nucleare, pe care avea permisiunea să le folosească în situația în care ar fi fost avariat. La fel ca în cazul precedent, comandantul a interzis lansarea acestora, motiv pentru care a fost portretizat în numeroase articole drept un erou.

Sateliții sovietici indică în mod eronat rachete nucleare

Cu situații similare celor prezentate mai sus s-a confruntat și Uniunea Sovietică pe parcursul timpului. În anul 1983, de exemplu, sateliții au indicat în mod eronat rachete lansate de americani. Stanislav Petrov, locotenent colonel în cadrul Apărării Antiaeriene Sovietice și-a dat seama că este vorba despre o eroare și a acționat în mod corespunzător. Mulți spun că Petrov a salvat lumea în acea zi de la Al Treilea Război Mondial, motiv pentru care a primit mai multe premii din partea unor asociații din Statele Unite.

ISU Gorj -recomandări de sărbători
Fapt divers sâmbătă, 14 decembrie 2024, 10:47

ISU Gorj -recomandări de sărbători

Recomandări ISU...

ISU Gorj -recomandări de sărbători
Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?
Fapt divers vineri, 13 decembrie 2024, 10:53

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică...

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?
Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră
Fapt divers miercuri, 11 decembrie 2024, 08:43

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara...

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră
Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Fapt divers luni, 2 decembrie 2024, 10:27

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de...

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Fapt divers miercuri, 27 noiembrie 2024, 09:13

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada arctică

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada...

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada arctică
Fapt divers joi, 21 noiembrie 2024, 10:48

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează abțibilduri

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează...

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează abțibilduri
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 11:32

World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani

Lansat în noiembrie 2004, World of Warcraft este încă un reper în industria jocurilor, fiind unul dintre cele mai iubite jocuri de pe piață...

World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 10:43

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată oficial

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată...

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată oficial