Cine este de vina pentru copiii rasfatati ?
Publicat de Cosmin Meca, 11 noiembrie 2016, 15:30
Cine este de vină pentru copiii răsfățați? Desigur, adulții care îi cresc și alături de care cei mici petrec cât mai mult timp. Cu prea mult răsfăț nu vei putea să-l mai controlezi mai târziu, așa că avem pentru tine semnalele de alarmă care îți spun că ar trebui să fii mai fermă cu copilul tău:
Accese de furie
Se vede de la o poștă un copil răsfățat după accesele de furie incontrolabile, ce au loc atât acasă, cât și în public. Dacă l-ai învățat să primească tot ce vrea tot timpul, cu siguranță un ”nu” poate declanșa o astfel de furtună.
Nu îl bucură nimic
Un copil răsfățat nu va fi niciodat satisfăcut de ceea ce are, ci dacă vede o jucărie la altcineva o va dori pe aceea și așa mai departe. Orice și oricât i-ai oferi, nu este niciodată destul de bun pentru un copil răsfățat.
Nu te ajută cu nimic
Un copil ascultător își strânge jucăriile după ce termină de jucat cu ele, însă dacă al tău refuză să facă chiar și acest lucru, este un semn clar că l-ai răsfățat prea mult și l-ai învățat să strângi tu după el de fiecare dată.
Încearcă să-i controleze pe adulți
Copiii răsfățați nu știu să facă diferența între copii de seama lor și adulți. Dacă la joacă este un mic conducător în rândul copiilor, și cu adulții se va comporta la fel.
Nu împarte nimic
Chiar dacă un copil este singur la părinți, dacă nu este răsfățat învață că le poate da și celorlalți copii jucăriile sale ca să se joace. În schimb, un copil cu toane nu va vrea să facă asta nici cu frățiorii săi.
Te ignoră
Copiilor nu le place să audă ”nu” în răspunsurile părinților, însă dacă al tău te ignoră atunci când îi refuzi un lucru, cu siguranță l-ai răsfățat prea mult.
Nu se joacă singur
Deja după vârsta de patru ani, un copil ar trebui să poată și să vrea să se joace și singur. Dacă al tău caută mereu compania ta, a altui adult sau a altor copii este un semn evident că cerșește atenție.
Trebuie să-l mituiești ca să-l pui la treabă
Un copil ar trebui să asculte de părinții săi, chiar dacă are de făcut ceva ce nu îi este pe plac (de exemplu să strângă jucăriile). Părinții care își răsfață prea mult copiii ajung să fie nevoiți să-i mituiască pe aceștia ca să-i convintă să facă un lucru de bun-simț.