Cineastul Paul Barbăneagră, omagiat la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc din Craiova
Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc din Craiova îl omagiază, în aceste zile, pe Paul Barbăneagră, regizor de film documentar, scenarist, cineast, eseist, un nume de referinţă în domeniul cinematografiei mondiale, la împlinirea a 96 de ani de la naşterea acestuia.

Publicat de Lica Simona, 11 februarie 2025, 09:54
Paul Barbăneagră s-a născut pe 11 februarie 1929, în localitatea Isaccea, județul Tulcea, fiul comerciantului Costachi Barbăneagră. A urmat studiile gimnaziale la Tulcea, iar liceul la Galați. În anul 1957, a absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.
În perioada 1957–1964, a colaborat cu Studioul cinematografic „Alexandru Sahia”, unde a semnat regia a cinci filme documentare, pelicula „Nicolae Tonitza” fiind premiată în 1964. Acesta a fost și anul care i-a adus lui Paul Barbăneagră împlinirea unui vis, pe care îl nutrea de 20 de ani, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, să plece în Franţa. Participând la un festival internațional de film, a cerut azil politic și s-a stabilit la Paris.
Între anii 1967–1971 a colaborat cu Institutul de Filosofie și Estetică al CNRS (Paris), iar în perioada 1970–1971 a lucrat la Centrul de Cercetări al Televiziunii Franceze. Colaborator al canalelor de televiziune „France 2” și „France 3”, dar și al postului „Radio Europa Liberă”, Paul Barbăneagră a realizat numeroase filme documentare și filme de scurt și mediu metraj.
Paul Barbăneagră a murit, pe 13 octombrie 2009, la Paris.
Colecţia Paul Barbăneagră de la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc din Craiova conţine o serie de fotografii inedite, ce surprind ipostaze din viaţa personală şi profesională a cineastului, dar şi momente ilustrative ale întâlnirilor sale cu diverşi oameni de cultură reprezentativi pentru exilul românesc, cum sunt: Emil Cioran, Mircea Eliade, Monica Lovinescu sau Eugen Ionesco.