Clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole
Publicat de Cosmin Meca, 24 martie 2015, 13:01 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:26
Legea 37/2015 privind clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 172 din 12 martie 2015, prevede:
Art. 3
(1) în funcție de dimensiunea economică, fermele ți exploatațiile agricole se clasifică și se definesc după cum urmează:
a) sub 1.999 euro – ferme de subzistență care produc în totalitate pentru consumul propriu;
b) 2.000 – 7.999 euro – ferme de semi-subzistență care își asigură consumul propriu și o mică parte din producția agricolă ce o comercializează;
c) 8.000 – 49.999 euro – ferme comerciale mici care comercializează mai mult de 50% din producția agricolă pe care o realizează;
d) 50.000 – 999.999 euro – ferme comerciale/exploatații agricole mijlocii care își comercializează întreaga producție agricolă pe care o realizează;
e) peste 1.000.000 euro – ferme comerciale/exploatații agricole mari care își comercializează întreaga producție agricolă pe care o realizează.
(2) Fermele de semi-subzistență prevazute la alin. (1) lit. b) pot procesa din producția proprie produse tradiționale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(3) Fermele și exploatațiile agricole prevazute la alin. (1) lit. c) – e) reprezintă forme de comasare a terenurilor agricole și pot dispune și de unități proprii de procesare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 4
Pentru stabilirea dimensiunilor economice a fermelor și exploatațiilor agricole se vor utiliza calculațiile MBS și a UDE pe unitatea de suprafață și cap de animal, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.