Combaterea risipei alimentare prin donarea de alimente
Publicat de Puiu Vulea, 2 februarie 2019, 16:25
Guvernul României a adoptat, în ședința din 30 ianuarie 2019, printr-o Hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Astfel, combaterea risipei alimentare se poate face prin încurajarea donării de alimente, iar măsurile adoptate se adresează operatorilor economici din cadrul fiecărei verigi a lanțului agroalimentar.
Operatorii economici donatori vor beneficia de facilități fiscale în temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate, din impozitul pe profit.
„Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate sau seminţele germinate”, a precizat Nelu Barbu.
Totuși, alimentele menționate pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit, destinat consumatorului final.
Băuturile alcoolice sunt excluse de la donare.
Pe tot parcursul procesului de donare vor fi respectate normele legale în vigoare privind siguranța și securitatea alimentară.