Comentarii asupra unei strângeri de mână
Publicat de Liviu Goga, 8 iulie 2017, 19:22
Presa rusă pro-Kremlin a reacţionat triumfător, astăzi, la prima strângere de mână şi la discuţiile lungi dintre preşedintele Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, desfăşurate în marja summitului G20, de la Hamburg. Cunoscutul tabloid „Komsomolskaia Pravda” a titrat, pe prima pagină „Putin şi Trump au găsit o cale pentru pace în Siria şi Ucraina” şi a dedicat două pagini analizării strângerii de mână publice dintre cei doi lideri.
„Uitaţi-vă la degetul lui Trump. El controlează situaţia, dă tonul”, a scris ziarul, numind momentul drept „strângerea de mâini pe care întreaga lume a aşteptat-o”. Canalul public de televiziune rus „Rossia 24” a apreciat, de asemenea, ceea ce a numit drept „o întâlnire pe care întreaga lume o aşteaptă de multe luni”. Cotidianul de afaceri „Kommersant” a scris că întânirea celor doi lideri „a eclipsat principala agendă a evenimentului”. Tabloidul „Moskovski Komsomoleţ”, care critică, uneori, Kremlinul, a comparat întâlnirea cu alăturarea istorică a forţelor sovietice şi americane în Germania, în aprilie 1945, când soldaţii ruşi şi cei americani şi-au dat mâna pe podul de pe fluviul Elba. Ziarul şi-a titrat articolul „Întâlnirea de pe Elba”, râul care traversează oraşul german Hamburg. Vineri seara târziu, preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Senatul rus, Konstantin Kosacev, a salutat întâlnirea drept „o realizare într-un anumit sens.
Cu siguranţă în sensul psihologic, posibil şi în relaţiile concrete”, în declaraţiile făcute agenţiei de presă Interfax. Surse diplomatice citate de Komersant au afirmat că se discută despre o întâlnire între adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Riabkov, şi subsecretarul de stat al SUA, Tom Shannon, la Sankt Petersburg, în a doua jumătate a lunii iulie. Citat de Interfax, Franz Klintsevic, vicepreşedinte al comisiei pentru apărare din Senatul rus, a declarat că întâlnirea „a deschis uşor uşa strâns închisă a relaţiilor ruso-americane”, adăugând că întrevederea a răspuns „tuturor întrebărilor legate de compatibilitatea personală a liderilor.” Mass-media pro-Kremlin şi comentatorii au sugerat, de asemenea, că afişarea atitudinii prietenoase dintre Putin şi Trump a fost o lovitură pentru opozanţii liderului american din SUA. Televiziunea NTV a comentat că, după ce liderii şi-au zâmbit reciproc, „partea liberală a internetului american a explodat indignată”. Senatorul rus Alexei Puşkov a scris pe Twitter că „neoconservatorii sunt furioşi. Trump a acceptat afirmaţiile lui Putin privind lipsa implicării Rusiei în alegerile din SUA. El nu vrea să fie blocat într-o poziţie a isteriei anti-ruse.”