Japonia incearca de ani de zile sa incurejeze angajatii marilor corporatii sa nu mai lucreze ore suplimentare, dar fara succes. Tocmai de aceea, autoritatile de la Tokyo iau in calcul inclusiv varianta de a-i plati pe salariati sa plece mai devreme de la munca.
n februarie, o companie de relatii publice din Tokyo si-a anuntat angajatii ca in ultima vineri din luna pot pleca de la serviciu mai devreme, scrie BBC News. Numai ca nimeni nu voia sa se ridice de la birou inaintea colegilor si sa plece acasa.
“Tine de cultura japoneza. Toata lumea lucreaza cat mai multe ore si nimeni nu pleaca pana cand treaba nu este terminata”, a declarat Ryuta Hattori, seful departamentului de comunicare al companiei.
Ideea face parte dintr-o initiativa a Guvernului japonez, destinata sa reduca numarul excesiv de ore lucrate de japonezi peste program. O data pe luna – in Vinerea Premium, dupa cum a fost denumita, agajatii sunt incurajati sa plece de la birou la ora 15.00, in speranta ca ceva mai mult timp liber va reduce stresul si suprasolicitarea la locul de munca. Aplicarea acestei initiative s-a dovedit a fi mai dificila decat s-ar crede.
Pentru ca nimeni nu voia sa plece, angajatorii au recurs la planul B. Fiecare angajat care pleca de la birou la ora 15.00 in Vinerea Premium primea un plic cu 3.200 de yeni (aproximativ 28 de dolari), bani pe care sa-i foloseasca pentru a se relaxa, fie intr-un pub, fie in mall, la fast-food sau la un meci de fotbal.
Chiar si asa, putini au fost cei care au fost de acord sa plece si sa ia banii oferiti de patron. Daca pentru lucratorii din alte tari reducerea timpului de lucru este binevenita si mult asteptata (in Europa se vorbeste chiar de reducerea zilei de lucru la 6 ore), in Japonia, Vinerea Premium nu a avut efectul asteptat.
Autoritatile din Japonia sunt ingrijorate de fenomenul de „burnout„, tot mai des intalnit in randul angajatilor, care petrec pana la 14 ore pe zi la serviciu, si au decis sa actioneze pentru a convinge salariatii sa munceasca mai putin si sa se relaxeze mai mult.
Obsesia pentru munca a japonezilor a devenit o preocupare constanta pentru autoritati in ultimii ani, ca urmare a unui numar considerabil de decese si sinucideri puse pe seama suprasolicitarii la locul de munca sau a depresiei.
Unul dintre aceste cazuri a atras atentia in 2015, de Craciun, cand Matsuri Takahashi, de 24 de ani, s-a sinucis pe 25 decembrie, dupa ce lucrase mai bine de 100 de ore peste program, in acea luna. Moartea ei se adauga celor peste 2.100 de decese cauzate de sinucideri sau de suprasolicitare la locul de munca.
In Japonia, mortile din suprasolicitare la serviciu sunt atat de dese incat pentru ele s-a definit chiar un cuvant: KAROSHI. Primul asemenea caz a fost raportat in 1969, cand un barbat de 29 de ani, casatorit, a murit in departamentul de curierat al celui mai mare ziar national.
In traducere libera, karoshi inseamna chiar „moarte de la prea multa munca”. Cele mai dese cauze pentru Karoshi sunt atacul de cord si atacul cerebral. Din 1987, Ministerul Muncii a inceput sa publice statistici legate de Karoshi pentru a atrage atentia publica asupra acestui fenomen.
Un raport dat publicitatii de autoritatile de la Tokyo releva faptul ca un angajat din Japonia lucreaza, in medie, 80 de ore pe luna peste program. 46% din angajatii marilor corporatii japoneze se tem ca vor muri din aceasta cauza.