Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

CONCERT EXTRAORDINAR -„MOZART & BEETHOVEN” la Filarmonica „Ion Dumitrescu”

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 28 noiembrie 2016, 13:53

Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită  LUNI, 28 NOIEMBRIE 2016, ora 19:00 la Sala Lahovari la un CONCERT EXTRAORDINAR –„MOZART & BEETHOVEN”, eveniment ce marchează aniversarea a 22 de ani de la concertul inaugural al filarmonicii vâlcene. În cadrul serii veți putea asculta, în prima parte, Concertul nr. 24 pentru pian și orchestră, K. 491 în do minor de Wolfgang Amadeus MOZARTîn interpretarea Pianistului VINICIU MOROIANU alături de orchestra simfonică a filarmonicii, iar în partea a doua, Simfonia a III-a, „Eroica” de Ludwig van BEETHOVEN sub conducerea muzicală a Dirijorul FLORIN TOTAN. 

 

Dirijorul  FLORIN  TOTAN   

S-a născut în anul 1955 în Bucureşti într-o familie de muzicieni. Studiază dirijatul de orchestră cu Maestrul C. Bugeanu la Academia de Muzică din Bucureşti şi se perfecţionează în cadrul cursurilor de măiestrie, alături de Sergiu Celibidache la München şi Mainz (1982-1990), F.Ferrara la Siena (1993) şi R. Schumacher la Berlin şi Paris (1990, 1991). Câştigă concursurile internaţionale “International Conductors Competitions in Mürzzuschlang” – Austria (1990) şi Berlin.

Efectuează turnee de concerte în Franţa, Italia, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Israel, Austria, Belgia , Elveţia, Finlanda, Mexic, Egipt, Ecuador, Turcia, SUA, conducând renumite orchestre ca: Berliner Symphonie Orchestrer, A.I.M.S. Symphony Orchestra din Dallas, Logmont Symphony Orchestra (Denver), Southampton Youth Orchestra (Anglia), Barcellona Chamber Orchestra, City of Cadiz Orchestra, Emporda Chamber Orchestra (Spania), Orchestra National de Porto, Porto Festival Orchestra (Portugalia), Orchestra Simfonica di Palermo, Orchestra da Camera di Bergamo, „Milano Classica” Orchestra (Italia), Acapulco Philarmonic (Mexic), Sofia Music Academy Orchestra (Bulgaria), Ensemble Orchestral de Bruxelles, Cairo Symphony Orchestra (Egipt), Quito Symphony Orchestra (Ecuador), Pori Sinfonietta (Finlanda), Modern Ensemble din Graz(Austria) s.a.

Participă la festivalurile internaţionale : Paris – Jouvissy (1985), Avignon (1990, 1992, 1994), Bergamo (1997) şi “Enescu”  (1998), Nis – Iugoslavia (1999), „Porto Festival” (2005).

De 8 ani, dirijorul Florin Totan predă Filozofia dirijorală şi muzicală a lui Sergiu Celibidache (titlul acestui proiect fiind „ IN MEMORIAM CELIBIDACHE”) , în Spania (Cadiz şi Bocairent), Italia (Genova şi Grosseto), Portugalia (Porto), SUA (Kansas, Denver şi Vancouver), Brazilia (Bello Horizonte), Anglia (Southampton), Franţa (Avignon).

Începând cu 1 ianuarie 2000, devine dirijor  al orchestrei simfonice a Filarmonicii “ION DUMITRESCU” din Râmnicu Vâlcea.

 

Pianistul VINICIU MOROIANU

S-a născut la București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în orașul natal, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar, cu Gabriel Amiraș. De-asemenea a studiat armonia cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. A fost distins cu trei premii I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al concursurilor internaționale de la Paris („Guilde francaise des artistes solistes”-1979) și București („George Enescu „-1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti.


A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste nouă sute de apariții scenice, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape treizeci de titluri, inclusiv românești). Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține două integrale Beethoven: lucrările concertante, la Ramnicu Vâlcea (2008-2009), și Sonatele pentru pian si vioară, cu Cristina Anghelescu, la Iași și București (2010). Ca partener de lied a colaborat cu artiști precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru sau Georgeta Stoleriu.

A participat la festivalurile internaționale „George Enescu” (șapte ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), precum și în Bratislava, Graz, San Jose și Chișinău.  A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franța, Italia, Germania, R. Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveția. A concertat cu orchestre din Marea Britanie, Elveția, R. Moldova, Bulgaria, precum și Austria (in 2017). 

A fost transmis în direct prin EBU (1995, 2007, 2013) și de Radio „Bartok” din Budapesta (1995). A apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A, precum și la BBC. A realizat înregistrări la Radio România, și la casele de discuri „Electrecord” (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzând două premiere camerale discografice) și „Agora” – Grecia (CD cu Martinu, 1996).

A îngrijit ediții princeps ale unor lucrari de  Dinu Lipatti și Radu Paladi la Ed. Muzicală și GRAFOART. Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). În 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.

În prezent conduce o clasă de pian ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. În perioada 2007-2016 a fost invitat  la „Academia Sighișoara”, iar din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România.

„În generația lui este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică” – Valentin Gheorghiu, Radio România, 1998.

 

Preţul biletului la acest concert este unic, de 30 de lei, iar abonamentele sunt valabile.

 

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro  sau pagina de facebook a filarmonicii.

Comunicat de Presă

Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită MARȚI 29 NOIEMBRIE 2016, ora 19:00 la Sala Lahovari la un CONCERT CORAL DEDICAT ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI susţinut de Corul Academic “Euphonia” sub conducerea muzicală a Dirijorului AUREL POENARU.

În programul serii veţi asculta imnuri şi cântece patriotice, melodii ce  sărbătoresc evenimente şi personalităţi marcante din istoria românilor: “Pe-al nostru steag e scris Unire” – Ciprian Porumbescu, “Marşul lui Iancu” –T. Popovici, , “Ştefan, Ştefan, Domn cel Mare” – Ion Vidu, “Hora Unirii” – Al. Flechtenmacher, etc.

 

Dirijorul   AUREL POENARU

Aurel Poenaru absolvă Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea în 1998. În acelaşi an devine membru al Coralei Euphonia a Filarmonicii  de Stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea la partida de tenor. Îşi continuă activitatea artistică în cadrul filarmonicii şi în timpul studenţiei. Absolvent al Facultăţii de Pedagogie Muzicală din cadrul Universităţii Spiru Haret, accede treptele profesionale, activitatea sa artistică diversificându-se: membru fondator al Coralei Episcopale a Ramnicului, membru fondator al Coralei Sf. Mina, membru fondator al trupei Concerto (2011), solist pe scena Filarmonicii şi dirijor al concertelor educative din anul 2010 până în prezent. Debutul în faţa marelui public în calitate de dirijor şi-l face cu un repertoriu de piese religioase intitulat „Auzi Doamne glasul meu” în 2011 la Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul”.  În prezent este dirijorul corului „Euphonia” şi profesor de canto și teoria muzicii la Şcoala Populară de Artă din Rm. Vâlcea.

 

CORUL  ACADEMIC “EUPHONIA”

Formaţie înfiinţată în anul 1981 de către Dirijorul Mihail Ştefănescu a devenit din 1995 formaţie profesionistă. Repertoriul corului academic “Euphonia” numără peste 1500 de piese din creaţia românească şi universală, formaţia susţinând peste 1000 de spectacole în România şi Europa. Participând la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, corul academic “Euphonia”, a obţinut numeroase distincţii între care trebuiesc amintite: Marele Premiu la Festivalul Concurs “Ion Vidu” – Lugoj 1984, Marele Premiu la Festivalul Concurs “Gheorghe Dima” – Braşov 1984, Festivalul Internaţional din Pecs – Ungaria 1986, Marele Premiu la Festivalul concurs “Ioan D. Chirescu” – Constanţa 1987, Marele Premiu la Festivalul Concurs “Ciprian Porumbescu” – Suceava 1988, Locul V la ConcursuL Internaţional “Rencontre Chorale de Montreaux” – Elveţia 1992 etc. A înregistrat 2 CD – uri în studiourile BRAS D`OR din Franţa.

Repertoriul “A capella” variat abordat de corul academic “Euphonia” este completat cu opere de mari dimensiuni ca: W. A. MOZART – “Requiem”, “Missa Brevis”; “Messa în do minor”; G.FAURE – “Requiem”; G. VERDI – “Requiem”, L. van BEETHOVEN – “Simfonia aIX-a; „Fantezia în re minor pentru pian, cor şi orchestra”; G. F. HAENDEL  –  “Oratoriul Messiah”etc.

 

Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.

 

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro  sau pagina de facebook a filarmonicii.

Reducere de 50% la impozitul pe apartament pentru craiovenii care reabilitează fațadele blocurilor
Regional marți, 21 ianuarie 2025, 18:31

Reducere de 50% la impozitul pe apartament pentru craiovenii care reabilitează fațadele blocurilor

Reducere de 50% la impozitul pe apartament pentru craiovenii care reabilitează fațadele...

Reducere de 50% la impozitul pe apartament pentru craiovenii care reabilitează fațadele blocurilor
Imagine de Tumisu de la Pixabay
Regional marți, 21 ianuarie 2025, 18:24

Incident grav de agresiune între doi elevi, în curtea unui liceu din Slatina

Incident grav de agresiune între doi elevi, în curtea unui liceu din...

Incident grav de agresiune între doi elevi, în curtea unui liceu din Slatina
”Simon Boccanegra”, reprezentație specială, la Craiova
Regional marți, 21 ianuarie 2025, 12:31

”Simon Boccanegra”, reprezentație specială, la Craiova

Opera Română Craiova invită publicul la un spectacol de excepție, sub bagheta dirijorului italian Alessandro...

”Simon Boccanegra”, reprezentație specială, la Craiova
UPDATE/ Incendiu la o clădire din Slatina, Olt/AUDIO
Regional marți, 21 ianuarie 2025, 12:19

UPDATE/ Incendiu la o clădire din Slatina, Olt/AUDIO

Peste 100 de pompieri încearcă să stingă incendiul izbucnit, în această dimineață, la o clădire din Slatina. Arde o suprafață extrem de...

UPDATE/ Incendiu la o clădire din Slatina, Olt/AUDIO
Regional marți, 21 ianuarie 2025, 10:31

Olt/ Au fost suplimentate forţele de intervenţie la incendiul izbucnit la o clădire de birouri din Slatina

Pentru stingerea incendiului izbucnit la o clădire din Slatina, în sprijinul pompierilor din Olt au venit și cei din Dolj, Argeș și...

Olt/ Au fost suplimentate forţele de intervenţie la incendiul izbucnit la o clădire de birouri din Slatina
Regional marți, 21 ianuarie 2025, 10:03

Noi zboruri directe de pe Aeroportul Internațional Craiova

Palma de Mallorca, Hurghada și alte destinații vor fi disponibile, în această vară, de pe Aeroportul...

Noi zboruri directe de pe Aeroportul Internațional Craiova
Regional marți, 21 ianuarie 2025, 09:12

Incendiu la o clădire de birouri din Slatina

A fost transmis mesajul RO-ALERT ]n Slatina, judeúl Olt, unde arde o clădire, de pe strada...

Incendiu la o clădire de birouri din Slatina
Regional luni, 20 ianuarie 2025, 16:20

Simulare județeană: Prezență de 88,8% la proba de Limba română în Dolj

Simulare județeană: Prezență de 88,8% la proba de Limba română în...

Simulare județeană: Prezență de 88,8% la proba de Limba română în Dolj