Consiliul Naţional al Elevilor cere sprijinul UE pentru rezolvarea problemei transportului
Publicat de Cosmin Meca, 1 februarie 2020, 17:00 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 10:41
Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, în cursul zilei de ieri, scrisori deschise către grupurile parlamentare din Parlamentul European prin care au cerut să se alăture demersului prin care Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019 să fie respinsă de parlamentarii din România. De asemenea, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România a sesizat Comisia Europeană pentru a interveni în rezolvarea problemei privind transportul pentru elevi pe plan naţional care se datorează OUG 51 – ordonanţa care a eliminat transportul elevilor din sfera serviciilor de transport public.
O dată cu aprobarea OUG 51/2019, transportul a fost eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care oferă autonomie operatorilor de transport pentru a nu subvenţiona transportul elevilor şi elimină, astfel, orice obligaţie contractuală pentru ca aceştia să îşi asume măsurile necesare pentru a garanta transport echitabil pentru elevi. Această ordonanţă de urgenţă este în contradicţie cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 şi nr. 1107/70 ale Consiliului.
De asemenea, în perioada următoare, se vor canaliza toate eforturile reţelei de elevi reprezentanţi din România pentru a pune presiune pe parlamentari, astfel încât aceştia să respingă OUG 51/2019 şi să nu uite că votul lor trebuie să fie ghidat de valorificarea Educaţiei ca prioritate naţională.
„Toate grupurile parlamentare europene au fost informate cu privire la ceea ce se întâmplă în România la momentul actual – am cerut sprijin de la toate instituţiile europene pentru a pune presiune pe parlamentarii României. Aceştia trebuie să conştientizeze importanţa votului lor – ei nu au fost aleşi ca reprezentanţi ai cetăţenilor pentru a face jocurile operatorilor de transport, ci pentru a se asigura că statul lucrează pentru cetăţeni. Şi cum altfel ar putea statul să lucreze pentru cetăţean dacă nu prin asigurarea educaţiei incluzive şi pentru garantarea accesului la educaţie, prin servicii sociale, pentru fiecare copil?”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.