„Constantin Brâncuşi – Între Hobiţa şi Paris”
Publicat de Cosmin Meca, 13 martie 2018, 20:30
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită vineri, 16 martie, ora 16.30, la vernisajul expoziţiei „Constantin Brâncuşi – Între Hobiţa şi Paris”, organizată în memoria părintelui sculpturii moderne de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc 61 de ani şi Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, cărora Brâncuşi le-a dedicat ansamblul monumental de la Târgu-Jiu.
Elementele prezente pretutindeni în operele sale sunt cele care provin din tezaurul rural al Hobitei natale, fie că este vorba despre cele pe care le regăsim ţesute pe covoarele olteneşti, cusute pe cămăşi sau cioplite în lemn.
Expoziţia „Constantin Brâncuşi- Între Hobiţa şi Paris” îşi propune să prezinte moştenirea cu care a plecat Constantin Brâncuşi spre Paris şi de asemenea scrisori, fotografii din timpul realizării Coloanei Recunoştinţei fără de Sfârşit puse la dispoziţie de Sorana Georgescu Gorjan, fiica inginerului Ştefan Georgescu Gorjan, cel împreună cu care Brâncuşi a realizat în Coloana în atelierele de la Petroşani.
Despre simbolistica operei creatorului celui mai renumit Sărut vor vorbi conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului, acad. Georgeta Stoica, filologul Sorana Georgescu Gorjan şi cercetătorul şi antropologul Matei Stîrcea-Crăciun.
Expoziţia este deschisă în Foierul H.H. Stahl în perioada 16 martie-16 aprilie 2018.