Constantin Noica – creator român de şcoală şi sistem filozofic
Publicat de Cosmin Meca, 12 decembrie 2015, 10:23 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:05
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Constantin Noica.
La începutul anilor 80 ai secolului trecut, Păltinişul se transforma într-un adevărat loc de pelerinaj pentru numeroşi tineri intelectuali aflaţi în căutarea unui ”antrenor cultural”. Se năştea ”Fenomenul Noica”. Filozoful, retras în mica staţiune de lângă Sibiu, devine în curând un personaj legendar al lumii culturale româneşti.
Constantin Noica s-a născut în 12 iulie 1909, în localitatea Vităneşti din județul Teleorman. Începe gimnaziul în Bucureşti, urmează cursurile Liceului ”Spiru Haret”, după care se înscrie la Facultatea de Filozofie și Litere pe care o va absolvi în 1931. La numai 25 de ani publică prima lucrare, ”Mathesis sau bucuriile simple”, recompensată cu Premiul Fundaţiilor Regale. Anul 1938 şi-l petrece la Paris, ca bursier al statului francez. La începutul lui 1941, Noica pleacă în Germania, unde ocupă un post de referent la Institutul Român de la Berlin.
[jwplayer mediaid=”186936″]