Constantin Silvestri – unul dintre cei mai mari compozitori români
Publicat de Cosmin Meca, 15 decembrie 2015, 12:16 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:05
S-a născut la București în anul 1913 și a murit la Londra în 1969. A fost dirijor, compozitor și pianist român dar s-a stabilit în Anglia din 1957 și a fost naturalizat cetațean britanic în 1967.
Radio Romania Regional vă prezintă astăzi, în cadrul proiectului Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii, povestea unuia dintre cei mai nedreptățiți oameni de cultură de la noi. Vorbim despre o sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală dar parcă niciunul dintre ei nu a suferit atât.
Omul zilei de astazi este Constantin Silvestri.
Începe să studieze pianului încă din copilarie iar mai apoi urmează cursurile Conservatorului din București. Face compoziție cu Mihail Jora și pian cu Florica Musicescu. Nu l-a învățat nimeni să fie dirijor: a fost autodidact.
La vârsta de zece ani debuteaza pe scenă ca pianist. Ca dirijor debuteaza 7 ani mai târziu, în 1930, alaturi de Orchestra simfonica a Radiodifuziunii din București, dirijând o compoziție proprie.
În 1935 primește Premiul George Enescu pentru compoziție. În același an, Constantin Silvestri devine Director al Operei Române. În perioada postbelica este numit Director al Filarmonicii din București, în 1953. Deține ambele funcții pâna în 1956. În 1958 dirijrează premiera româneasca a operei Oedip de George Enescu. În 1959 emigreaza în Anglia, unde se va stabili la Bournemouth.
Trebuie menționat faptul că nu a emigrat în Anglia pentru a/și căuta norocul: avea acolo un viitor strălucit. Februarie 1957 marcheaza debutul sau dirijoral în Anglia, la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra și al Orchestrei „Philarmonia”.
[jwplayer mediaid=”187958″]