Constantina Dita, singura campioana olimpica la maraton a Romaniei
Publicat de Cosmin Meca, 30 mai 2016, 09:08 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:17
O româncă scrie istorie, câştigând detaşat proba probelor, maratonul, uimind o întreagă lume. La 38 de ani, Constantina Diţă face cursa vieţii sale, pierzându-le pe drum pe favoritele probei, campioana mondială, britanica Paula Radcliffe, chinezoaica Zhou şi kenyanca Ndereba. Evadată la kilometrul 20, Puşa, cum o alintă prietenii, impune un ritm sufocant şi se desprinde, încet, dar sigur, de pluton, îndreptându-se cu paşi repezi spre o victorie senzaţională.
Totul face parte dintr-o strategie bine pusă la punct de româncă şi de antrenorul ei, Vali Tomescu:
“Am vorbit înainte, am discutat unde să evadez. Eu, de obicei, la cursele mari, plec de la primul kilometru, dar aici era vorba despre Jocurile Olimpice, era vorba de-a urca pe podiumul olimpic. Şi atunci am schimbat strategia şi am hotărât ca de la jumătatea cursei, sau chiar după 25 km, să evadez din pluton”.
Chiar dacă mulţi se aşteaptă ca Puşa să nu reziste până la final, aceasta strânge din dinţi şi, uitând de durerile musculare şi deshidratare, intră prima în stadionul Olimpic , în uralele a 90.000 de spectatori. Sunt ultimii metri ai cursei de 42, 2 km, clipele în care pulsul gorjencei se confundă cu bătăile inimii unei întregi naţiuni, aflată la mii de kilometri distanţă.
„Peste 90.000 de spectatori prezenţi în stadionul Olimpic! Vă daţi seama, când am intrat în stadion, nu îmi venea să cred că eu sunt prima care soseşte în stadionul Olimpic, la Beijing. Toată lumea se aştepta să vină o chinezoaică de-a lor, însă a venit o româncă… Şi, vă daţi seama, tot stadionul era în picioare, m-au aplaudat. Când am terminat cursa, de bucurie nu am mai simţit oboseala şi am făcut un tur cu prosopul, pentru că încă nu aveam tricolorul la mine. Pe urmă am mai făcut un tur cu tricolorul României.”
Născută la 23 ianuarie 1970, la Turburea, în judeţul Gorj, Constantina Diţă a început sportul de performanţă în adolescenţă, la Clubul Pandurii Tg. Jiu. S-a transferat apoi la Dinamo Bucureşti, unde a rămas până la sfârşitul carierei, în 2014. De-a lungul timpului a participat la numeroase competiţii majore internaţionale, reuşind să-şi treacă în palmares, pe lângă titlul olimpic de la Beijing, o medalie de aur şi una de bronz la Campionatele Mondiale de semimaraton de la Edmonton şi New Delhi, un bronz la Campionatul Mondial de la Helsinki , o victorie în celebrul maraton de la Chicago şi un loc trei la maratonul de la Londra. A intrat în Cartea Recordurilor, fiind cea mai în vârstă câştigătoare a unui maraton olimpic din istorie.
După retragerea din activitatea competiţională, Constantina Diţă a rămas alături de sportul pe care l-a practicat şi îndrăgit de o viaţă. De câţiva ani, trăieşte în Statele Unite ale Americii. Se implică activ în organizarea unor competiţii, atât în ţară, cât şi în străinătate şi participă la concursuri caritabile. Face, în continuare, ce ştie să facă cel mai bine. Aleargă. Pentru noi, pentru România.
Studioul: Radio România Tg.Mureş
Realizator: Valeriu Voaideş
Prezentator şi Voice Over: Gabriela Pîncă
Operator cameră: Alin Mariş
Editor imagine : Alin Mariş
Coordonator: Lavinia-Nicoleta Ghişa
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.