Consumul crescut de cafea previne ciroza alcoolică
Publicat de Cosmin Meca, 23 februarie 2016, 07:30
O cantitate mai mare de cafea poate reduce riscul apariţiei cirozei cauzate de consumul de alcool, conform unor studii recente, informează CNN, citat de click.ro.
Două ceşti în plus de cafea pe zi pot reduce cu până la 44% riscurile apariţiei bolilor hepatice, potrivit cercetătorilor care au analizat nouă alte studii legate de consumul băuturii negre şi efectul ei asupra cirozei.
În cadrul acestor cercetări au luat parte mai mult de 430.000 de oameni, pe parcursul a aproximativ 20 de ani. În opt din cele nouă studii examinate, oamenii de ştiinţă au descoperit că două ceşti în plus de cafea pe zi „pot fi asociate cu o reducere semnificativă a riscului de a dezvolta ciroza”, fiind primul studiu la acest nivel ce arată potenţialul proprietăţilor cafelei.
Comparativ cu nicio cafea pe zi, o ceaşcă din această băutură reduce riscul cu 22% de a face ciroză, iar 4 ceşti pe zi au fost asociate cu o reducere a riscului de până la 65%. Cu toate acestea, există o limită maximă, astfel că de aici încolo nu mai există beneficii pentru organism”, a declarat cercetătorul.
În plus, în timp ce cafeaua poate reduce riscul apariţiei unei ciroze, aceasta nu poate contracara în totalitate efectele consumului excesiv de alcool. Ciroza este o boală ce se manifestă prin deteriorarea ficatului, înlocuind celulele sănătoase cu unele ce blochează circulaţia sangvină.