Consumul de acizi grași Omega-3 este legat de îmbunătățirea funcțiilor cognitive la vârsta mijlocie
Publicat de Cosmin Meca, 11 octombrie 2022, 19:29
Conform unor studii recente, consumul de alimente care conțin acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele de apă rece, fructele de mare, nucile, migdalele, semințele de in, chia, floarea soarelui și dovleac poate păstra sănătatea creierului și îmbunătăți cogniția la vârsta mijlocie.
Noile date sugerează că prezența chiar și a unei cantități mici de omega-3 în celulele roșii din sânge a fost asociată cu o structură cerebrală și o funcție cognitivă mai bune în rândul voluntarilor sănătoși din cadrul studiului, în vârstă de 40 și 50 de ani.
Cercetarea, efectuată pe 2 183 de participanți fără demență și fără accident vascular cerebral, a aratat următoarele lucruri:
- un indice omega-3 mai mare a fost asociat cu volume hipocampale mai mari. Hipocampul, o structură din creier, joacă un rol major în învățare și memorie.
- consumul unui număr mai mare de omega-3 a fost legat de un raționament abstract mai bun, sau capacitatea de a înțelege concepte complexe folosind gândirea logică.
- purtătorii de APOE4 cu un indice omega-3 mai mare aveau mai puține boli ale vaselor mici. Gena APOE4 este asociată cu bolile cardiovasculare și cu demența vasculară.
Sursă text: scitechdaily.com