Consumul moderat de alcool reduce riscul de diabet
Publicat de Cosmin Meca, 5 august 2017, 18:00
Persoanele care consumă băuturi alcoolice de trei-patru ori pe săptămână, în cantități moderate, prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tipul II în comparație cu cele care beau mai rar sau niciodată, sugerează un studiu efectuat în Danemarca, citat de BBC. Experții au menționat, însă, că această concluzie nu înseamnă că oamenii pot să bea mai mult decât este recomandat.
În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat consumul de alcool a peste 70.000 de persoane – cât de mult obișnuiau să bea și cât de des făceau acest lucru.
După circa cinci ani, 859 dintre bărbații participanți la studiu și 887 de femei au dezvoltat diabet – fie de tip 1, fie de tipul 2, mai comun.
Oamenii de știință au concluzionat că un consum moderat de băuturi alcoolice, de trei sau patru ori pe săptămână, reduce cu 32% riscul unei femei de a dezvolta diabet, iar în cazul unui bărbat procentul este de 27%, în comparație cu persoanele care beau mai rar de o dată pe săptămână.
Descoperirile sugerează de asemenea că nu toate tipurile de alcool au același efect.Vinul se pare că este cel mai benefic în acest sens datorită polifenolilor pe care îi conține, ce au un rol în controlul nivelului glicemiei din sânge, se arată în studiul publicat în jurnalul „Diabetologia”.
În ceea ce privește berea, bărbații care consumă între una și șase porții pe săptămână și-au redus astfel riscul de diabet cu 21% spre deosebire de semenii lor care au consumat mai puțin de o bere pe săptămână. În cazul femeilor nu a fost observat niciun impact în acest sens.
Un consum ridicat de băuturi spirtoase pare să crească în mod semnificativ riscul de diabet în rândul femeilor, însă nu a fost observată nici un efect în acest sens asupra bărbaților.
Conform recomandărilor, bărbații și femeile nu trebuie să depășească 14 unități de alcool pe săptămână – echivalentul a șase halbe cu bere de tărie medie sau a zece pahare mici cu vin slab – pe parcursul a trei zile sau mai mult, iar în unele zile să nu se consume alcool deloc, precizează BBC.
Cercetătorii au descoperit că băutura consumată moderat, de câteva ori pe săptămână, a fost asociată cu un risc mai mic de tulburări cardiovasculare, precum infarct și accident vascular cerebral.
Pe de altă parte, consumul oricărei cantități de alcool a crescut riscul de boli gastrointestinale, precum hepatită alcoolică și pancreatită.
O cercetare publicată în luna iunie, realizată timp de 30 de ani în Marea Britanie, a relevat că un consum de alcool, chiar și în cantități moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului și cu o creștere a riscului de degradare a funcțiilor acestuia, în special a „integrității materiei albe”, după cum au explicat oamenii de știință.
Sursa: tvr.ro