Craiova – 545 de ani de la prima atestare documentară
Publicat de Lica Simona, 1 iunie 2020, 09:40
Pe 1 iunie, se împlinesc 545 de ani de la prima atestare documentară a Craiovei, într-un hrisov al lui Laiotă Basarab, supranumit Basarab Laiotă cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti, la acea vreme. Fosta cetate dacică Pelendava a parcurs o istorie plină de evenimente, devenind o veritabilă metropolă, un centru politic, administrativ, educativ, cultural şi economic puternic. Pe locul Craiovei de astăzi, în vecinătatea Mănăstirii Coșuna, se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, din anii 400-350 î.Hr, aşezare atestată documentar, pentru prima dată, în Tabula Peutingeriana, o hartă din jurul anului 225 d.Hr.
În împrejurimile Craiovei, a avut loc, în anul 1394, Bătălia de la Rovine, în care Mircea cel Bătrân l-a învins pe Baiazid Fulgerul, iar, în anul 1450, în urma demersurilor boierilor Craioveşti, a luat naștere Marea Bănie a Craiovei, care a devenit a doua formă administrativă, ca importanţă, în Ţara Românească, după domnie.
Sub acest nume, așezarea Craiovei apare, pentru prima dată, în inscripția de pe mormântul lui Vladislav I, apoi, la 1 iunie 1475, într-un hrisov al domnului Ţării Româneşti, Laiotă Basarab.