Cresc facturile la gaz si electricitate. Iata cati bani va trebui sa platim in plus si de cand
Publicat de Cosmin Meca, 27 octombrie 2018, 08:56
Anul 2018 a adus scumpiri considerabile pe pietele angro de energie. Astfel, gazele naturale s-au scumpit deja cu 30%, in vreme ce pretul energiei electrice tranzactionate la noi este astazi cu 40% mai mare decat era in urma cu un an. Or, astfel de scumpiri n-au cum sa nu provoace cresteri ale facturilor populatiei, in lunile care vin.
Inca din luna iunie, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, ing. Dumitru Chisalita, anunta ca pretul gazelor naturale pentru populatie ar urma sa creasca, din toamna, cu 13%-15%. Ulterior, expertul in energie a revenit cu detalii si a apreciat ca scumpirile preconizate se apropie, iar romanii ar putea da cu pana la 5% in plus pe gazele consumate in luna octombrie.
Sigur, aceasta scumpire nu se poate face chiar de la o zi la alta. Motivul: in Romania furnizarea de gaze naturale catre populatie e inca reglementata. Asta inseamna ca furnizorul cumpara gazul de pe piata libera cu cat il gaseste, dar nu il poate vinde catre consumatorul casnic decat la un pret recunoscut si aprobat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) . Iar intregul proces dureaza.
Cu toate astea, chiar daca scumpirea nu se va reflecta in factura de luna aceasta si poate nici in cea de luna viitoare, tot vom plati in plus, la gaz, spune expertul in energie consultat de Ziare.com.
„Legislatia iti da, de fapt, doua posibilitati. Prima: sa scumpesti imediat. Adica, ai constatat, in trimestrul al III-lea din 2018, ca s-au majorat preturile gazului, pe piata, iar din trimestrul IV scumpesti pentru populatie.
A doua varianta este sa mai astepti si sa scumpesti abia dupa cateva luni. Sa spunem, de la 1 aprilie 2019. Ca sa poti amana scumpirea, insa, trebuie sa indeplinesti o conditie. Anume, sa-i faci operatorului o plata pentru perioada in care ai asteptat, in loc sa scumpesti. Vorbim, de fapt, despre un fel de dobanda. Iar asta inseamna ca, daca scumpesti in aprilie 2019, sa spunem, vei plati, de fapt, mai mult decat daca ai fi scumpit in trimestrul al IV-lea din 2018.
Ar fi bine ca autoritatile sa tina seama de asta, cand iau decizii”, a declarat Dumitru Chisalita pentru Ziare.com.
In repetate randuri, ing. Dumitru Chisalita a atras atentia asupra faptului ca, pe pietele angro din tara si din strainatate, preturile gazului vor creste, iar statul trebuie sa isi ia din timp masuri pentru a se pregati.
Iar cum statul nu s-a prea pregatit, cei care vor plati pretul, in perioada urmatoare, vor fi, evident, consumatorii.
De fapt, populatia a mai suportat deja trei scumpiri la gaz in 2018.
Prima, in cuantum de 8,3%, a fost aprobata de ANRE pe 10 ianuarie. A doua scumpire – care a dus la cresterea facturilor cu 10% – s-a adoptat incepand cu data de 1 aprilie si a afectat clientii ENGIE, adica aproape jumatate dintre toti consumatorii casnici din tara.
In cele din urma, la 1 august, ANRE a mai adoptat o majorare de pret a gazului vandut consumatorilor casnici cu 5,85%.
Energia electrica se scumpeste si ea, din primavara
Pe pietele agro, nu e deloc iesit din comun ca pretul energiei electrice sa creasca si sa scada, apoi, considerabil, de la o zi la alta. De regula, consumatorul casnic nici macar nu afla vreodata despre aceste variantii de pret, in principal din cauza ca ele nu se vad in factura.
In cazul in care pretul energiei angro se mentine ridicat pentru mai mult timp, insa, cresc si facturile populatiei.
Or, potrivit OPCOM, preturile energiei electrice angro erau, la finele lunii septembrie, cu aproape 40% mai mare decat acum un an.
„Preturile pentru populatie vor creste cu 5 pana la 15%. Anutul ar trebui sa vina inca de la finele lunii decembrie, dar in facturi acestea se vor reflecta abia in lunile februarie-martie”, a declarat pentru Ziare.com ing. Liviu Popa, presedintele Asociatiei Consumatorilor si Micilor Producatori de Energie (ACMPE).
sursa: ziare.com