Cum ajung zeci de părinţi cu viză de flotant pe o garsonieră, ca să dea copiii la şcoli bune
Publicat de Cosmin Meca, 25 februarie 2017, 15:00
Ca să-şi dea copiii la cele mai bune şcoli, sute de părinţi caută disperaţi pe cineva care să-i ia în spaţiu pentru a obţine viza de flotant. În unele cazuri, se ajunge ca zeci de oameni să aibă viză de flotant pe o garsonieră de 30 mp. Iar cei care oferă viza câştigă şi câteva sute bune de lei.
Reporterul MEDIAFAX s-a dat drept un părinte care caută pe cineva ca să-l ia în spaţiu, pentru a obţine mai uşor o viză de flotant pentru înscrierea copilului la şcoala dorită.
„Vă luăm în spaţiu la adresa noastră. Vedeţi în anunţ preţul, trei milioane (300 lei -n.r.), iar buletinul iese în şapte zile şi e valabil 10 ani. Plătiţi suma asta şi atât are valabilitate, 10 ani. Viza de flotant ţine un an, buletinul, 10”, explică un domn din sectorul 3 al Capitalei.
E doar unul dintre anunţurile care au au umplut Internetul, având în vedere că luni, 27 februarie, încep înscrierile la clasa pregătitoare. Pentru câteva sute de lei, problema vizei de flotant pare a fi rezolvată. Un alt domn, tot din sectorul 3, cere chiar mai puţin. Vine şi cu o altă variantă.
„Viza de flotant nu prea se mai face, dar se face o carte provizorie care înlocuieşte perfect viza, s-a mai făcut aşa. Dar o foaie d-asta pe un an de zile sau şase luni. Doamnă, eu zic 2,5 milioane ( 250 lei -n.r.) pentru noi şi 50 de lei taxele la financiar, să vă luăm în spaţiu la financiar. Deci, 300 de lei cu totul.”
Un domn din sectorul 1 mărturiseşte că, înainte de a-l suna, a discutat cu o altă doamnă care avea nevoie de viză de flotant pentru a-şi duce fetiţa la o grădiniţă din zona respectivă. Pare să aibă experinţă pentru că ştie exact cum se procedează.
„Patru milioane costă viza pe un an de zile, actele se fac la Piaţa Amzei. Când vreţi, veniţi cu buletinul dumneavoastră şi eu vin cu actele celelalte. Se face o cerere pe loc şi într-o săptămână, vă dă viza sau s-ar putea să v-o dea pe loc. Altceva nu mai costă niciun ban, sunt actele scoase toate”, explică el.
Întrebat cam câte persoane a luat în spaţiu, bărbatul spune că asta nu are importanţă pentru că nu este o mutare fizică în apartamentului lui.
Ministerul Educaţiei transmite că ştie de existenţa acestei probleme şi că încearcă să găsească un cadrul legal pentru stoparea fenomenului.
„Am avut o discuţie cu doamna ministru de Interne legat de această problemă care devine tot mai serioasă. Dacă se constată că se cer bunuri materiale în schimbul luării în spaţiu, trebuie sesizată imediat Poliţia, de recomandat să sune la 112. Nu există reglementări în România privind numărul de persoane care pot să aibă flotant într-o încăpere. De aceea avem acele situaţii anormale pe care şi dumneavoastră le-aţi sesizat, în care pe locuinţa unui cetăţean se emit 60/70 vize de flotant. Metodologia privind înscrierea a preluat toate observaţiile din teritoriu, de la toate inspectoratele şcolare”, a declarat pentru MEDIAFAX, Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Pe de altă parte, asociaţiile de părinţi susţin că dacă şcolile ar fi toate la acelaşi nivel, nu ar mai exista părinţi care să dorească să-şi dea copilul la altă şcoală decât cea din circumscripţia căreia aparţine.
„Problema este că nu ştiu cât este de corect să îngrădim dreptul părintelui de a alege o calitate superioară. Deci, problema este în cealaltă parte, cum să facem să aducem toate şcolile la acelaşi nivel. Cred eu că soluţia care poate fi luată este să nu se mai dea viză de flotant la un apartament decât în funcţie de suprafaţă şi de numărul de persoane.
Pentru că nu cred că se poate ca într-un apartament de două camere, de 50 mp, să stea zece persoane. Pe de altă parte, mă gândesc şi la părinţii care doresc ca elevii să înveţe în cele mai bune condiţii. Sunt lucruri care sunt foarte greu de combătut şi trebuie să ne gândim şi la drepturile părinţilor pentru că sunt nişte reglementări internaţionale. Suntem prinşi între ciocan şi nicovală”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.
Problema pare cu atât mai greu de rezolvat cu cât reglementările în domeniu lipsesc.
Anul trecut, unele unităţi şcolare aveau câte opt clase de pregătitoare a câte 30-35 de elevi. Multe şcoli ajung astfel să fie supraaglomerate din cauza numărului insuficient de săli.
sursa:mediafax.ro