Cum arată, de fapt, Soarele. NASA a realizat pozele cu cea mai mare rezolutie din istorie
Publicat de Cosmin Meca, 16 aprilie 2020, 16:41
Această misiune de studiere a Soarelui oferă o înţelegere mai bună a atmosferei sale.
În mai 2018, NASA, alături de o serie de instituţii de cercetare partenere, a lansat High-Resolution Coronal Imager (Hi-C), o misune care are ca scop studierea Soarelui cu o serie de camere specializate pentru a produce imagini cu o rezoluţie extrem de ridicată. Acest instrument poate să identifice structuri în atmosfera solară care au în jur de 70 de kilometri , aproximativ 0,01% din diametrul Soarelui, notează Unilad.
„Până acum, astronomii solari au privit în mod eficient steaua noastră cea mai apropiată în „definiţia standard”, în timp ce calitatea excepţională a datelor furnizate de telescopul Hi-C ne permite să cercetăm un petic de Soare în „definiţie ultra-înaltă” pentru prima data. […] Gândiţi-vă astfel: dacă urmăriţi un meci de fotbal la televizor în definiţie standard, terenul de fotbal pare verde şi uniform. Urmăreşte acelaşi joc în ultra-HD, iar lamele individuale de iarbă pot sări la tine – şi asta putem vedea cu imaginile Hi-C. Vizionăm părţile componente care alcătuiesc atmosfera Soarelui, explică Robert Walsh, expert în fizică solară al Universităţii Lancashire, Regatul Unit.
Credit foto: University of Central Lancashire
Înainte de folosire acestui instrument, unele porţiuni din atmosfera solară păreau întunecate sau „goale” în imaginile obţinute de către oamenii de ştiinţă. Totuşi, aceste noi imagini dezvăluie faptul că aceste regiuni prezintă câmpuri magnetice şi plasmă extrem de fierbinte. În prezent, forţele care stau în spatele acestor fenomene nu sunt pe deplin înţelese, dar, cercetătorii speră ca acest instrument poate îi ajute să desluşească acest mister.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.
sursa: descopera.ro