Cum arată viaţa nord-coreenilor
Publicat de Cosmin Meca, 14 octombrie 2017, 14:00
Jurnalistul Will Ripley de la CNN a fost de 15 ori în ultimii trei ani în Coreea de Nord, considerată cea mai izolată ţară din lume, şi a împărtăşit o parte din experienţele trăite acolo.
Sirene începând de la cinci dimineaţa
Fiecare zi începe la Phenian, capitala Coreei de Nord, cu sunete de sirene la cinci dimineaţa. Acestea sunt ca o alarmă de trezire pentru tot oraşul şi pot fi auzite apoi din oră în oră până la miezul nopţii, scrie Will Ripley, potrivit Paris Match.
Un salariu mediu de patru dolari pe zi
Per ansamblu, Coreea de Nord este mai degrabă rurală şi puţin dezvoltată. Dintre cei 25 de milioane de locuitori ai săi, aproximativ 3 milioane se află în Phenian. Oraşul este relativ modern spre deosebire de restul ţării, lăudându-se chiar cu zgârie-nori. Însă unele complexe rezidenţiale nu au apă caldă. Salariul mediu anual este între 1.000 şi 2.000 de dolari.
Dictatorul Kim Jong-un (în centrul imaginii) în timpul inaugurării unui complex rezidenţial la PhenianFOTO Arhivă
Accesul la internet
Majoritatea nord-coreenilor nu au acces la Internet, iar cei care au se pot conecta doar la reţeaua internă, una cenzurată şi atent supravegheată de autorităţi. Coreea de Nord dispune de propriile motoare de căutare, al căror conţinut este decis de stat. Cu toate acestea, nord-coreenii petrec mult timp pe forumuri online, care sunt asemănătoare chat-ului AOL din anii 1990. Ei abordează acolo fel şi fel de subiecte, discutând despre politică, sport şi stabilindu-şi chiar şi întâlniri amoroase. Cel mai vândut smatphone din Coreea de Nord costă 350 de dolari.
Air Koryo, singura companie aeriană
O singură companie aeriană asigură zboruri pentru Coreea de Nord, şi anume Air Koryo. Unele avioane, moştenite încă din vechea flotă sovietică, sunt în serviciu de peste 50 de ani. Zborurile internaţionale deservesc în prezent Rusia şi China. Însoţitoarele de bord nord-coreene sunt de regulă tinere şi seducătoare, având între 18 şi 25 de ani. Meniul de la bord conţine un sandviş şi o băutură: apă sau bere locală.
FOTO Aviation Tribune
Muntele „sacru“
Cel mai sacru loc al nord-coreenilor este Muntele Paektu. Situat la aproximativ 400 de kilometri nord de Phenian, la graniţa cu China, acest munte este considerat locul de naştere al celui de-al doilea lider al regimului, generalisimul Kim Jong-il.
Kim Jong-un privind spre ţară de pe Muntele Paektu FOTO KCNA
Regimul spune că vânturile puternice au încetat iar soarele a apărut pe cer odată cu naşterea generalisimului. De atunci, ţara trăieşte în pace şi străluceşte. În realitate, Kim Jong-il, tatăl actualului lider Kim Jong-un, s-a născut în regiunea Habarovsk din Rusia.
sursa:adevarul.ro