Connect with us

Fapt divers

Cum ne afectează sănătatea consumul de sucuri dietetice?

Published

on

Oamenii consumă mai puține băuturi răcoritoare zaharoase decât în trecut, ceea ce este un mare câștig pentru sănătatea publică, având în vedere riscurile recunoscute ale dietelor bogate în băuturi dulci.

Pe de altă parte, de-a lungul timpului, consumul de băuturi răcoritoare dietetice a crescut. De fapt, nivelul este atât de ridicat încât aceste produse sunt acum detectate în mod regulat în apele reziduale. Așadar, ce spun cercetările cu privire la modul în care vă este afectată sănătatea pe termen lung dacă le consumați des?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă populației „să-și reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul energetic total. O reducere suplimentară la sub 5% sau aproximativ 25 de grame (șase lingurițe) pe zi ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate”.

De ce băuturile răcoritoare dietetice sunt atât de dulci?

Însă majoritatea băuturilor răcoritoare obișnuite conțin mult zahăr. O cutie obișnuită de 335 de mililitri de Coca-Cola originală conține cel puțin șapte lingurițe de zahăr adăugat.

Băuturile răcoritoare dietetice sunt concepute pentru a avea un gust similar cu cel al băuturilor răcoritoare obișnuite, dar fără zahăr. În loc de zahăr, băuturile răcoritoare dietetice conțin îndulcitori artificiali sau naturali.

Îndulcitorii artificiali includ aspartamul, zaharina și sucraloza. Îndulcitorii naturali includ stevia și extractul de fructe monk, care provin din surse vegetale.

Mulți îndulcitori artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, astfel încât este nevoie de mai puțini pentru a oferi aceeași senzație de dulce. Băuturile răcoritoare dietetice sunt comercializate ca alternative mai sănătoase la băuturile răcoritoare obișnuite, în special pentru persoanele care doresc să își reducă consumul de zahăr sau să își controleze greutatea.

sursa: descopera.ro