Cum ne putem proteja stomacul atunci când luăm antibiotice – care sunt alimentele recomandate și cele interzise
Administrarea antibioticelor poate afecta echilibrul florei intestinale, provocând disconfort digestiv. Consumul de alimente probiotice, prebiotice și bogate în vitamina K poate ajuta la menținerea sănătății intestinale în timpul tratamentului.

Publicat de Cosmin Meca, 21 februarie 2025, 20:01
În sezonul rece, este întotdeauna posibil ca tu sau cineva din familia ta să nu se simtă prea bine. Medicii vor prescrie adesea antibiotice, care ajută la combaterea infecțiilor bacteriene precum tusea convulsivă sau streptococul în gât.
Cu toate acestea, perturbarea intestinului provocată de aceste medicament poate avea efecte neplăcute, inclusiv stomac deranjat, greață sau diaree.
„Pe măsură ce se luptă cu microbii care vă îmbolnăvesc, antibioticele ucid și microbii buni care se află în intestinele noastre. Ele pot elimina o mulțime de bacterii bune care se află în intestin”, a declarat Lauri Wright, doctor în științe de la Universitatea din Florida de Sud.
În aceste condiții, asigurați-vă că mâncați alimentele potrivite atunci când luați antibiotice, ceea ce poate fi o schimbare în bine, restabilind echilibrul sănătos al bacteriilor benefice.
Purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, Theresa Gentile, a declarat că oamenii „pot regăsi și repopula intestinul fie cu alimente, fie cu probiotice suplimentare”.
Care sunt cele mai bune alimente pentru antibiotice?
Majoritatea americanilor au avut cel puțin o perioadă în care au luat antibiotice, iar mulți au avut mai multe probleme în urma acestui tratament. Cu toate acestea, se pare că există o serie de reguli simple pe care ar trebui să le cunoaștem.
De exemplu, pentru antibioticele care nu ar trebui luate cu alimente, ar trebui să mâncați fie cu două ore înainte, fie cu o oră după o doză, potrivit MedicalXpress.
În timp ce luați antibiotice, este recomandat să mâncați alimente probiotice care sunt bogate în bacterii sănătoase. Alimente precum iaurtul, kimchi, kombucha și brânza de vaci sunt opțiuni excelente.
Alimentele prebiotice sunt, de asemenea, esențiale în timp ce luați antibiotice, deoarece fibrele din acestea sunt adesea capabile să ajungă în intestinul gros. De asemenea, este bine și să alegeți opțiuni precum bananele, usturoiul, ceapa, merele și fasolea.
În cele din urmă, alimentele bogate în vitamina K sunt benefice, deoarece antibioticele pot ucide bacteriile care o produc. Creșterea aportului de legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza și varza sunt modalități de a obține vitamina K prin alimente.
sursa: descopera.ro