Cum te îmbolnăvește supa la plic
Publicat de Cosmin Meca, 12 ianuarie 2023, 09:05
Supa la plic conține foarte multă sare (mai precis, 12,8 grame, cu 156 % mai mult decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și până la 10 E-uri, conform unui sondat realizat de InfoCons pe baza etichetelor a 29 de produse de acest tip.
Supa este, prin definiţie, un aliment valoros din punct de vedere nutriţional, datorită conţinutului de legume proaspete, dar care nu trebuie să fie fierte excesiv. Astfel, supele instant, fie că sunt sub formă de cubuleţe, prafuri, la borcan sau la plic, încalcă această regulă.
Supa la plic, un pericol pentru sănătate
Supele instant reprezintă un pericol pentru sănătate, în primul rând din cauza conţinutului mare de sare pe care îl au. Atunci când sunt consumate un timp îndelungat, supele instant favorizează apariţia hipertensiunii arteriale şi afectează sistemul imunitar.
De asemenea, și stomacul are de suferit. „Helicobacter Pylori – bacteria răspunzătoare de apariţia ulcerului, cancerului de stomac şi a gastritei – îşi va face apariţia, infectând mucoasa stomacului”, atenţionează medicii.
Un consum frecvent de supă la plic poate crea și carenţe nutritive.
„Aceste produse nu aduc nutrienţi, deoarece cantitatea de legume este infimă şi, în plus, zarzavaturile sunt deshidratate. Aceste tipuri de supe conţin foarte multă sare şi arome artificiale – agenţi de întărire a gustului, printre care se numără glutamat (E621) şi guanilaţi (E629, E628, E 627), substanţe de îngroşare – guma guar şi coloranţi – riboflavină (E101), colorant galben sau alţi coloranţi, care sunt E-uri”, precizează medicii.
Supele instant nu au niciun element nutritiv proaspăt. Mai mult, în cazul unui consum îndelungat de asemenea produse, pot să apară carenţe nutritive sau un deficit de săruri minerale.
Celulita e „atrasă” de sarea în exces din supa la plic
Supele la plic cu conținut ridicat de sare nu sunt recomandate nici femeilor care au celulită sau care vor să nu aibă.
„Supele instant au un conţinut ridicat de sare, iar sarea reţine apa în ţesuturi, conducând la o inflamare la nivelul hipodermului. Astfel, în timp apare aspectul de coajă de portocală. Nu recomand persoanelor cu sindrom de retenţie de apă”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Cine trebuie să evite supele la plic
Medicii atrag atenţia că „supa la cană”, cu substanţe de sinteză, nu este recomandată celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau diabeticilor.
Nici pentru persoanele cu osteoporoză nu sunt indicate, deoarece sarea „scoate” calciul din organism. De asemenea, copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume supă instant.
Peste 70% din produsele tip supă la plic conțin cel puțin 5 E-uri
„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori supa la plic rapidă și ușor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? (…) Alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți o supă la plic cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți și sare!”, afirmă Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
În total au fost analizate 29 de produse. Din punctul de vedere al ingredientelor regăsite în compoziţia celor 29 de produse analizate, 89,66% au în compoziţie tăiţei/paste cu un procent cuprins între 44,9% şi 93% din compoziţia produsului, iar 44,83% au în compoziţie legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% şi 28,5% din compoziţia produsului.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în supa la plic, 93,10% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari).
- 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
- 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri
sursa: csid.ro