Cum tratezi insomnia cauzata de canicula
Publicat de Cosmin Meca, 1 iulie 2017, 16:38
Temperaturile ridicate din zilele caniculare de vara cauzeaza nu numai disconfort termic, dar si tulburari de somn. Ca sa nu ajungi epuizata dupa cateva nopti albe, ti-am pregatit un mic ghid din care poti invata cum tratezi insomnia cauzata de canicula.
Insomnia este o tulburare de somn, care se traduce prin incapacitatea unei persoane de a reusi sa doarma suficient sau sa aiba un somn fara intreruperi, astfel incat a doua zi sa se simta odihnita si plina de viata.
Temperaturile ridicate creeaza disconfort termic si alunga somnul!
Insomnia poate afecta toate categoriile de varsta, dar apare cu precadere la adulti, care au experimentat probleme de somn, cel putin o data in viata. Cauzele insomniei sunt variate: consumul de cofeina, nicotina, alcool, stresul, anxietatea, depresia, fluctuatiile hormonale. Printre cauzele aparitiei unor probleme de somn se numara si temperaturile ridicate din timpul verii. Acestea duc la instalarea unei stari de disconfort termic, iar calitatea somnului este serios afectata.
Daca te confrunti cu lipsa somnului in aceste zile caniculare, n-ar trebui sa te ingrijorezi foarte tare. Cu un program adecvat inainte de culcare, vei reusi sa „aduci” somnul inapoi. Daca insa te confrunti cu nopti repetate de nesomn sau de somn necalitativ, stari de oboseala excesiva si un apetit scazut pentru viata ar trebui sa consulti un doctor. Este important sa intelegi ca nu numai caldura contribuie la insomnia temporara cu care te-ai ales, ci si alti cativa factori care depind chiar de tine.
6 pasi ca sa tratezi insomnia cauzata de canicula
1. Inainte de a te culca, asigura-te ca dormitorul tau este linistit, intunecat si racoros. Zgomotul, lumina si caldura pot perturba somnul. Este recomandat sa folosesti niste dopuri pentru urechi care au rolul de a reduce din intensitatea zgomotului, sa deschizi fereastra si sa tragi draperiile ca sa blochezi lumina.
2. Fa–ti un program de somn. Este important sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi, inclusiv in weekenduri. Dimineata, trezeste-te la ora obisnuita chiar daca esti obosita. Acest program te va ajuta sa intri intr-un ritm de somn normal.
3. Evita somnul de pranz. Daca dormi peste zi este posibil sa nu mai poti dormi cum trebuie noaptea. In plus, caldura de afara isi va spune cuvantul. Daca simti totusi nevoia de a trage un pui de somn, limiteaza durata de dormit la o jumatate de ora, inainte de ora 15.00.
4. Limiteaza consumul de cofeina, alcool si nicotina. Este recomandat sa nu mai consumi cafea cu cel putin opt ore inainte de a merge la culcare. De asemenea, evita sa bei alcool seara. Desi alcoolul iti poate crea o stare de somnolenta, iti poate ruina calitatea somnului. Si nicotina este un stimulent pentru starea de nesomn.
5. Foloseste dormitorul doar pentru a dormi. Nu lucra, nu citi si nu te uita la televizor in pat sau in dormitor. Scopul acestui exercitiu este sa asociezi dormitorul cu un loc unde doar se doarme. In acest fel, creierul si corpul tau vor primi un semnal mai puternic atunci cand vine momentul sa dormi.
6. Nu incerca sa adormi fortat. Daca nu reusesti sa adormi, da-te jos din pat si fa ceva relaxant: citeste, bea un ceai sau asculta muzica in surdina. Cand simti ca te ia somnul, fugi in pat! De asemenea, tine departe de tine ceasul, deoarece vei fi tentata sa verifici tot timpul ora, ceea ce iti va crea o si mai mare anxietate!
Ca sa tratezi insomnia cauzata de temperaturile ridicate, incearca yoga pentru somn!
sursa: andreearaicu.ro