Cursa spre autodistrugere: 5 războaie pornite din cele mai stupide motive
Publicat de Cosmin Meca, 14 februarie 2022, 09:43
Aparent, războaiele sunt purtate pentru motive serioase, precum teritoriul, resursele sau libertatea politică. Însă unele conflicte izbucnesc din motive ciudate sau chiar comice.
De-a lungul istoriei, s-au mobilizat armate și au murit oameni din cauza unor neînțelegeri minore, a orgoliilor, a unor animale rătăcite sau chiar a unor evenimente sportive fără miză prea mare.
În cele ce urmează, îți prezentăm cinci războaie pornite din motive atât de stupide, încât te vei întreba dacă nu cumva rasa umană chiar este condamnată la autodistrugere.1
Războiul fotbalului
După ce El Salvador a ratat calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal (CM) din 1970, armata din această țară a declanșat un atac-fulger împotriva Hondurasului.
Deși cauza războiului a fost una de natură economică (în special migrația masivă a cetățenilor din Honduras către El Salvador), tensiunile existente între cele două țări s-au aprins după meciul între cele două din preliminariile CM 1970.
Războiul, care a început pe 14 iulie 1969, a durat doar 100 de ore și s-a încheiat cu un acord de pace semnat pe 18 iulie.
La începutul lunii august, trupele El Salvadorului se retrăseseră deja de pe teritoriul Hondurasului. Din păcate, în cele 100 de ore de război și-au pierdut viața peste 3.000 de persoane.2
Marele război împotriva păsărilor emu
În 1932, Australia a fost scena unuia dintre cele mai bizare războaie din istorie: Războiul emu.
Soldați înarmați cu mitraliere au pornit la luptă împotriva a 20.000 de păsări emu din vestul țării, a căror vină era că distrugeau culturile de grâu ale fermierilor care deja se confruntau cu marea criză economică.
Soldații trimiși la „luptă” erau majoritatea veterani din Primul Război Mondial, iar cheltuielile lor erau acoperite de guvern. Culmea, deși misiunea era extrem de simplă, Australia a pierdut războiul cu păsările emu.
Se pare că animalele au fost mai inteligente decât se credea: au reușit să evite ambuscadele și circulau doar în grupuri mici. Soldații s-au retras după o lună, timp în care au omorât doar câteva sute de păsări.3
Războiul pentru o ureche tăiată
În 1731, vaporul comandantului englez Robert Jenkins, care făcea contrabandă cu marfă din Jamaica, a fost capturat de o navă spaniolă. În semn de avertisment, căpitanul spaniol l-a imobilizat pe Jenkins și i-a tăiat o ureche, dar l-a lăsat în viață.
Întors în Anglia cu urechea într-un borcan, Jenkins s-a plâns în plenul Casei Comunelor, dar și regelui George al II-lea. Acesta din urmă a fost de acord, în final, să mobilizeze marina militară pentru un război cu Spania, pe care Anglia l-a declarat pe 23 octombrie 1739.
Dar războiul nu a fost chiar atât de ușor cum se credea. Timp de aproape un deceniu, soldații britanici și-au pierdut viața în bătălii sau răpuși de boli tropicale.
În ceea ce-l privește pe agresorul lui Jenkins, acesta a fost prins și a sfârșit într-o închisoare britanică.4
Războiul patiserului francez
După ce Mexicul și-a câștigat independența de Spania, țara a fost cuprinsă de haos, iar vandalismul și jafurile erau ceva la ordinea zilei, în timp ce diverse facțiuni se luptau pentru putere.
Remontel, un patiser de origine franceză, a fost unul dintre cei care au căzut victimă acestui haos, localul său fiind vandalizat în 1838. Remontel a cerut despăgubiri guvernului mexican, iar când cererea i-a fost refuzată, s-a adresat Regelui Franței, Ludovic-Filip I.
Cum Franța era deja ostilă Mexicului din cauza datoriei uriașe care se acumulase în timp și cum congresul mexican a refuzat plata, armata franceză a instaurat o blocadă în golf și a cucerit portul Veracruz.
După aproape trei luni de război între cele două state, britanicii au intervenit pentru a calma spiritele. Conflictul s-a terminat după ce guvernul mexican i-a plătit lui Remontel 600.000 de pesos drept despăgubire pentru pagubele suferite.5
Războiul câinelui vagabond
Pe 19 octombrie 1925, când tensiunile dintre Grecia și Bulgaria atinseseră cote maxime, un grănicer grec a pătruns pe teritoriul Bulgariei în încercarea de a recupera un câine vagabond.
Văzându-l, un soldat bulgar a tras și l-a omorât. Cum toată lumea era încordată, incidentul a declanșat un conflict deschis, care a culminat cu uciderea de către bulgari a doi soldați greci care fluturau steagul alb.
Luptele au încetat doar după ce Liga Națiunilor le-a ordonat celor două state să dispună încetarea focului. Soldații greci s-au retras din Bulgaria, iar Grecia a plătit 45.000 de lire Bulgariei pentru pagubele produse.
50 de oameni și-au pierdut viața din cauza acestei neînțelegeri.
sursa: incredibilia.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.