Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Dacă nu vă place apa

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 2 august 2015, 16:35

În condiții de caniculă, experții sunt fermi: ei recomandă consumul a cel puțin 1,5 litri de apă. Însă unora nu le place sa bea atât de mult lichid și consumă băuturi prea dulci ca să se poată hidrata cu adevărat. Site-ul madame.lefigaro.fr propune câteva soluții pentru a împăca cele două tendințe. Celor cărora nu le place apa, consumă băuturi gazoase ce nu potolesc suficient setea și uneori și alcool, specialiștii le spun că, în pofida aparențelor, alcoolul nu hidratează, nici chiar berea. Băuturile gazoase nu fac setea să treacă, iar apa cu bule este adesea prea sărată. În această situație se recomandă ca în apă să se pună câteva ingrediente care să o facă mai plăcută, de preferință produse bio. Nu strică nici câteva cuburi de gheață, iar hidratarea este asigurată.

Citronada Este o băutură ușor de pregătit și, în plus, acidul citric stimulează secreția bilei în ficat, iar fibrele din lămâie facilitează tranzitul intestinal. Datorită calităților antioxidante și vitaminei C, lămâile ajută la întărirea sistemului imunitar și potolesc setea datorită acidității. Pentru o carafă de citronadă naturală sunt necesare cinci lămâi verzi. Dupa ce se înlătură extremitățile, se taie rondele de 2 milimetri grosime, se pun într-o carafă și se toarnă apă. Se acoperă și se pune la rece cel puțin două ore înainte să fie servită. Se recomandă să se consume în două zile de la preparare.Apa proaspată se potrivește foarte bine cu ierburi aromate, ca rozmarinul, menta sau busuiocul, astfel de băuturi aromate putând fi consumate de cei cărora nu le plac băuturile dulci. Bine spălate înainte, aceste ierburi aromate dau apei prospețime și gust. Cei sensibili la gustul amar al unora dintre ele trebuie să nu le lase în apă mai mult de cinci minute.

Apa cu fructe În locul consumului de sirop – plin de arome alimentare, coloranți și zahăr prelucrat -, se recomandă- aromatizarea apei cu zahăr natural. Cel de fructe potolește setea și, în plus, asigură vitaminizarea și dă gust băuturii. Sunt indicate mai ales fructele bio neprelucrate, asociate în funcție de sezon și preferințe. Într-o rețetă recomandată de madame.lefigaro, se cojeste și se taie un castravete și 15 căpșuni, în două. O lămâie se taie rondele, după ce se înlătură extremitățile, și se adaugă frunze de mentă, după gust. Totul se pune într-o carafă, se adaugă apă și cuburi de gheață. Băutura se consumă în două zile de la preparare.

Cocktail de apa cu castraveți și busuioc O altă recomandare pe timp de căldură excesivă este un cocktail de apă cu castraveți și busuioc. Se taie două sau trei lămâi verzi în rondele de 2 milimetri grosime și o jumătate de castravete proaspăt, care se pun în apă cu cuburi de gheață. Se așează deasupra două frunze de busuioc și se consumă imediat.

Ceai cu gheață În rețeta de ceai cu gheață se utilizează de preferință ceaiuri nearomatizate. Fie verde sau negru, ceaiul este bogat în vitaminele C, E si B și poate fi aliatul verii. Ca să fie parfumat, dar nu prea mult, și să îi dispară gustul ușor amar, trebuie respectate doza și timpul de infuzare. Ceaiul cu gheață și diferite arome se pregătește făcând o infuzie (circa o lingură de ceai la un litru de apă) la temperatura ambientala între o jumătate de oră și o oră, care se filtrează și se pune la frigider. Se taie apoi două lămâi verzi în patru și se pun într-un ceainic, cu mentă, ghimbir și cimbrișor. Se fierbe apa infuzată și, ușor răcită, se varsă peste ceai. Apoi se acoperă și se lasă să se infuzeze zece minute. Se filtrează din nou preparatul și se adaugă cuburi de gheață. În pahare se adaugă rondele de lămâie, după gust. Se servește imediat.

Romfilatelia: emisiune culturală aniversară „Mitropolitul Dosoftei. 400 ani de la naștere”
Fapt divers miercuri, 23 octombrie 2024, 16:46

Romfilatelia: emisiune culturală aniversară „Mitropolitul Dosoftei. 400 ani de la naștere”

...

Romfilatelia: emisiune culturală aniversară „Mitropolitul Dosoftei. 400 ani de la naștere”
Samuel Lerner, românul care a compus melodia din Popeye Marinarul. „Sunt puternic pentru că mănânc spanac”
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 09:43

Samuel Lerner, românul care a compus melodia din Popeye Marinarul. „Sunt puternic pentru că mănânc spanac”

...

Samuel Lerner, românul care a compus melodia din Popeye Marinarul. „Sunt puternic pentru că mănânc spanac”
Românul care a adus cele mai mari contribuţii în fizică, apreciat în străinătate şi nedreptăţit în ţara natală
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 08:50

Românul care a adus cele mai mari contribuţii în fizică, apreciat în străinătate şi nedreptăţit în ţara natală

...

Românul care a adus cele mai mari contribuţii în fizică, apreciat în străinătate şi nedreptăţit în ţara natală
Premiul Nobel pentru Medicină 2024, câștigat de doi cercetători care au descoperit „un principiu fundamental”
Fapt divers marți, 8 octombrie 2024, 09:04

Premiul Nobel pentru Medicină 2024, câștigat de doi cercetători care au descoperit „un principiu fundamental”

...

Premiul Nobel pentru Medicină 2024, câștigat de doi cercetători care au descoperit „un principiu fundamental”
Fapt divers luni, 7 octombrie 2024, 08:31

Creierul uman împarte ziua în capitole. Dar de ce și cum?

...

Creierul uman împarte ziua în capitole. Dar de ce și cum?
Fapt divers marți, 1 octombrie 2024, 10:22

Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?

...

Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?
Fapt divers marți, 24 septembrie 2024, 08:36

Pământul ar fi avut un inel în urmă cu jumătate de miliard de ani

...

Pământul ar fi avut un inel în urmă cu jumătate de miliard de ani
Fapt divers luni, 23 septembrie 2024, 09:01

Christina Koch, prima femeie care va merge pe Lună

...

Christina Koch, prima femeie care va merge pe Lună