De ce a crescut sărăcia energetică în perioada plafonării prețurilor la gaze și energie electrică (INTERVIU)
Publicat de Alin Cirtina, 17 aprilie 2024, 15:50
România se plasează în rândul țărilor cu o sărăcie energetică mare.
În timp ce, în perioada crizei energetice europene, măsurile luate de Guvern erau promovate ca menite să protejeze gospodăriile vulnerabile, realitatea statisticilor din prezent pare să indice contrariul.
Studiul „Măsurile anticriză energetică au adâncit sărăcia energetică”, efectuat de către Asociația Energia Inteligentă (AEI) dezvăluie că, în timp ce inflația a erodat treptat veniturile începând cu anul 2020, sărăcia energetică în România a crescut alarmant.
Statisticile europene legate de investițiile făcute în fiecare țară pentru protejarea populației corelate cu cele legate de salarizare și eficiență energetică confirmă discrepanța adâncită la noi în țară, iar cei de la AEI punctează importanța eficientizării urgente a imobilelor și creșterea veniturilor populației înaintea oricăror viitoare reglementări ale costurilor de pe piața gazelor și energiei electrice.
Studiul efectuat de expertul în politici energetice Dumitru Chisăliță, alături de echipa sa de la Asociația Energia Inteligentă, arată că în timpul crizei energetice, numeroase gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a-și plăti facturile la energie.
Detalii in interviul realizat de Mirela Dobre cu Dumitru Chisălita, președintele Asociației Energia Inteligentă.
A consemnat Mirela Dobre, Radio Oltenia Craiova
Sursă foto: pexels.com