De ce astronauții dorm cu un ventilator lângă ei?
Publicat de Cosmin Meca, 14 august 2024, 09:51
Probabil nu știați că astronauții dorm cu un ventilator lângă ei. Iată și motivul pentru care este nevoie de acest lucru!
De ce astronauții dorm cu un ventilator lângă ei? Pentru a nu se sufoca!
Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale trebuie să doarmă lângă un ventilator. Pe Pământ, aerul cald expirat în timpul somnului plutește departe de gură și nas. În spațiu, acest lucru nu se întâmplă în mod natural, iar lipsa unui ventilator ar face ca nasul unui astronaut adormit să fie înconjurat de dioxid de carbon expirat, ceea ce ar duce la sufocare, explică Britannica.
De ce astronauții dorm cu un ventilator lângă ei? Cum dorm aceștia în spațiu?
În 1963, Gordon Cooper a pilotat cea mai lungă și ultima misiune Mercury: Mercury-Atlas 9. Pe parcursul misiunii sale de 34 de ore în spațiu, Cooper a devenit primul american care a petrecut o zi întreagă în spațiu și primul care a dormit în spațiu. Dar cum doarme un astronaut în spațiu?
Pe Stația Spațială Internațională (ISS), astronauții dorm în cabine de dimensiunea unei cabine telefonice. Ei se învelesc într-un sac de dormit prins de un perete. În spațiu nu există „sus” sau „jos”. În absența gravitației, astronautul plutește în cabină în timp ce doarme, riscând să se lovească dacă nu este bine ancorat, explică Astronomy.com.
„Era ciudat”, povestește Scott Kelly. Lui Kelly, un astronaut pensionat care și-a petrecut 520 de zile în spațiu, i s-a părut straniu să doarmă fără greutatea unei plăpumi sau confortul unui perne sub cap.
„În cele din urmă, dormeam cu capul oarecum prins cu ‘arici’ de o pernuță, așa simțeam ca și cum capul meu ar fi pe o pernă”, spune Kelly.
Ventilația este de o importanță vitală
Cabinele de dormit ale astronauților trebuie să aibă o ventilație bună. În mediul lipsit de greutate, astronauții expulzează dioxid de carbon care ar putea forma o bulă de gaz în jurul capului lor. Ei dorm aproape de un ventilator pentru a evita lipsa de oxigen în creier.
Celulele cerebrale sunt sensibile și pot începe să moară în mai puțin de cinci minute fără oxigen. Hipoxia cerebrală poate cauza daune cerebrale sau, în cel mai rău caz, moartea. Spațiul este liniștit, dar nava spațială nu este. Spațiul este întunecat, dar Soarele nu este. Astronauții poartă dopuri de urechi pentru a combate zgomotul și măști pentru a se proteja împotriva luminii puternice.
ISS se mișcă cu 27.500 km/h, ceea ce înseamnă că un astronaut de la bord poate vedea 15 sau 16 răsărituri într-o singură zi. După cum observă Scott Kelly, „chiar dacă ai jaluze, soarele în spațiu este foarte strălucitor și pătrunde prin ele”.
Astronauții au raportat că au avut vise și coșmaruri în spațiu. De asemenea, unii astronauți sforăie în spațiu. Echipele de pe ISS dorm în medie aproximativ șase ore pe zi, deși NASA programează astronauții să aibă între 8 și 8,5 ore de somn.
sursa: descopera.ro