De ce au urșii Panda blana în nuanțe de alb și negru
Publicat de Cosmin Meca, 15 noiembrie 2021, 10:54
La prima vedere, urșii Panda nu par să aibă un colorit care să-i ajute să se camufleze – precum cameleonii sau creaturile subacvatice. Însă o nouă cercetare demonstrează felul în care culorile alb și negru îi pot ajuta să confunde foarte eficient cu fundalul.
Deși această idee nu e una complet nouă, este pentru prima dată când capabilitățile de camuflare ale speciei de Panda Gigantic au fost analizate în detaliu printr-o serie de tehnici foarte performante, utilizând imagini rare cu urșii în habitatul lor natural.
Iar acesta este exact contextul în care poți vedea felul în care simpaticele animale reușesc să se ascundă în mediul lor natural, datorită nuanțelor care îi țin departe de ochii curioșilor – lucru pe care algoritmii de procesare a imaginii l-au confirmat.
„Dintr-o perspectivă mai realistă a unui prădător aflat în mediul său natural, specia de Panda Gigantic este destul de bine camuflată”, au explicat oamenii de știință.
Echipa a arătat că zonele întunecate din coloritul lor îl ajută pe ursul Panda să se confunde cu trunchiurile copacilor și cu zonele mai întunecate ale pădurii, în vreme ce regiunile albe îl fac să se strecoare cu brio printre plantele re reflectă lumina în timpul verii și, de asemenea, printre ramurile încărcate de zăpadă atunci când vine iarna. Unii urși Panda au și pete maro, nuanță care servește drept una intermediară de camuflare.
O altă concluzie este aceea că petele mari de culoare albă și neagră îi fac pe urșii din specia Panda Gigant să fie mai greu de detectat, datorită unei tehnici de camuflaj prin care conturul animalului este mai greu de observat.
„Cu ajutorul tehnicilor de analiză a imaginii de ultimă oră am reușit să tratăm aceste fotografii din perspectiva prădătorilor”, au mai explicat oamenii de știință. Aceștia subliniază și că noua cercetare spulberă mitul conform căruia urșii Panda ies în evidență atunci când sunt observați în habitatul lor natural.
sursa: yoda.ro