De ce căldura ne face somnoroși?
Publicat de Cosmin Meca, 18 august 2022, 11:33
Temperatura influențează întregul comportament uman, de la alimentație și nivelul de activitate, până la ciclurile de somn-veghe. Este posibil să fie mai dificil să adormim vara și să ne trezim mai greu în diminețile mai reci.
Neurobiologii de la Northwestern University au descoperit că muștele de fructe sunt programate biologic să tragă un pui de somn în mijlocul zilei. Noua lucrare explorează un circuit „termometru” similar pentru temperaturi ridicate.
Marco Gallio, profesor asociat de neurobiologie în cadrul Colegiului Weinberg de Arte și Științe, a condus studiul și a spus că muștele de fructe sunt un model foarte bun pentru a studia întrebări mari precum „de ce dormim” și „ce face somnul pentru creier”, deoarece nu încearcă să perturbe instinctul în același mod în care o fac oamenii atunci când facem nopți albe, de exemplu. De asemenea, ele permit cercetătorilor să studieze influența unor indicii externe, cum ar fi lumina și temperatura, asupra căilor celulare.
Cercetătorii au descoperit că neuronii creierului care primesc informații despre căldură fac parte din sistemul mai larg care reglează somnul. Atunci când circuitul cald, care merge în paralel cu circuitul rece, este activ, celulele țintă care promovează somnul de la amiază rămân active mai mult timp. Acest lucru duce la o creștere a somnului de la amiază care ține muștele departe de cea mai fierbinte parte a zilei.
Oamenii de știință vor să afle care sunt efectele pe termen lung ale temperaturii asupra comportamentului și fiziologiei, pentru a înțelege impactul încălzirii globale și a afla cât de adaptabile sunt speciile la schimbare.
Sursă text: sciencedaily.com