Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

De ce facem Alzheimer?

De ce facem Alzheimer?

Publicat de Cosmin Meca, 7 decembrie 2022, 10:30

Boala Alzheimer este una dintre cele mai de temut la ora actuală. Se estimeaza că afectează 5 la sută dintre persoanele de 65 de ani.

Mai mult, riscul de a face Alzheimer se dublează dupa această vârstă, la fiecare 5 ani. Așa că procentul persoanelor de peste 85 de ani cu Alzheimer poate fi și de 50 la sută.

Există o mulțime de factori de risc implicați în apariția acestei boli neurodegenerative. Se presupune că boala Alzheimer apare ca urmare a acumulării anormale a unor tipuri de proteine în jurul celulelor de la nivelul creierului.

Aceasta duce și la afectarea comunicarii normale între celulele. Părțile din creier afectate încep să se micșoreze, primele fiind afectate cele responsabile pentru memorie.

Cauzele exacte ale acestui fenomen nu sunt pe deplin cunoscute. Însă există câțiva factori de risc.

Factori de risc pentru Alzheimer

Printre factorii de risc care nu pot fi modificați sunt vârsta înaintată, istoricul familial de boală și sindromul Down.

Însă există și factori de risc ce pot fi controlați precum fumatul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, excesul de alcool, colesterolul crescut și apneea de somn sau întreruperea respirației în somn.

De asemenea, loviturile sau accidentele care afectează capul, depresia, hipoacuzia și singuratatea pot crește riscul de Alzheimer!

Pentru informații de sănătate, vă așteptăm și pe canalele noastre de youtube, insta și tik tok!

sursa: CSID.RO

Etichete:
5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului
Sănătate & Life Style joi, 7 noiembrie 2024, 11:09

5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului

5 categorii de alimente care scad nivelul...

5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului
Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui
Sănătate & Life Style joi, 10 octombrie 2024, 08:49

Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui

Gutuia este un fruct care există de mult timp și care este folosit mult în medicina populară pentru a trata tulburările digestive, alergiile și...

Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui
plate of fresh assorted melons served on table with bowl of ripe apricots
Sănătate & Life Style luni, 15 iulie 2024, 10:23

Pepenele galben și pepenele roșu: gustos și sănătos

Pepenele galben și pepenele roșu nu sunt doar fructe delicioase de vară, ci și surse importante de nutrienți și vitamine, potrivit medicului...

Pepenele galben și pepenele roșu: gustos și sănătos
7 legume care nu te balonează
Sănătate & Life Style luni, 17 iunie 2024, 10:19

7 legume care nu te balonează

Dacă există un sfat nutrițional care este practic lege, este acesta: mănâncă legume și fructe. Pot exista controverse în jurul uleiului...

7 legume care nu te balonează
Sănătate & Life Style luni, 3 iunie 2024, 09:11

China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară. Speranțe pentru victimele unui flagel global

China a anunțat în premieră mondială vindecarea completă de diabet a unui bărbat care făcea insulină de mai multe ori pe zi, printr-un...

China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară. Speranțe pentru victimele unui flagel global
Sănătate & Life Style luni, 20 mai 2024, 11:01

Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție

Pe măsură ce carnea este adesea privită într-un mod negativ în majoritatea ghidurilor nutriționale, Societatea Germană de Nutriție...

Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție
Sănătate & Life Style miercuri, 8 mai 2024, 08:54

5 motive pentru care ai degetele de la mâini umflate

...

5 motive pentru care ai degetele de la mâini umflate
Sănătate & Life Style vineri, 22 martie 2024, 08:47

Pizza, un produs premium, nicidecum unul de tip fast-food. Când și cum e bine să o consumăm

...

Pizza, un produs premium, nicidecum unul de tip fast-food. Când și cum e bine să o consumăm