De ce nu ar trebui să te culci atunci când ești nervos
Publicat de Cosmin Meca, 31 martie 2017, 22:00
De mici ni s-a spus că nu ar trebui să mergem la culcare nervoși, dar este asta doar un clișeu sau sunt cuvinte după care ar trebui să ne guvernăm întreaga viață?
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Beijing Normal din China, se pare că părinții noștri intuiau bine niște lucruri, iar știința ne arată că somnul consolidează amintirile neplăcute, conform playtech.ro Rolul somnului este de a ne ajuta să consolidăm informațiile cu care am luat contact pe parcursul zilei și devine un proces prin care reușim să stocăm datele importante. Același principiu se aplică și gândurilor negative- dacă dormim cu ele în minte, atunci ne va fi mai greu să le eliminăm.
În urma unui studiu pe 74 de participanți, cercetătorii au descoperit că amintirile sunt mai greu de suprimat după 24 de ore și că este mult mai ușor să elimini gândurile negative într-un timp cât mai scurt. Explicația ar fi că hipocampul este responsabil de stocarea informațiilor de scurtă durată, iar că apoi aceste date sunt separate și distribuite înspre alte părți ale creierului, pentru a facilita stocarea lor pe termen lung (lucru care nu e de dorit în cazul gândurilor negative).
Analizând activitatea cerebrală a participanților la studiu, specialiștii au ajuns la concluzia că în timpul somnului activitatea neuronală din hipocamp este redusă. În schimb, ea este activă în alte regiuni corticale asociate cu procesarea amintirilor și informațiilor, incluzând aici cortexul lateral parietal, lobul temporal și în girusul angular.