De ce unele armate folosesc tinute de camuflaj cu model pixelat
Publicat de Cosmin Meca, 29 martie 2016, 10:43
Dând impresia că au adus camuflajul în era digitală, unele armate ale lumii folosesc ținute de camuflaj cu model pixelat. Cât de eficient este acesta, urmează să vedem.
Asemănător cu aspectul graficii dintr-un joc din anii ’80, sau mai recentul Minecraft, noul model de camuflaj este adoptat de ani buni de armata Statelor Unite sau, mai recent, de către cea a Chinei. Deși aspectul ”pătrățos” și ”digital” pare să iasă ușor în evidență atunci când este plasat în natura organică, studiile recente au arătat că noile modele sunt mai eficiente decât vechile ținute de camuflaj.
Conform locotenentului american Timonthy R. O’Neill, modelele largi, clasice cu forme ”cursive” funcționează perfect pentru distanțele lungi, în timp ce camuflajele cu modele mici funcționează cel mai bine la distanțe scurte. În viziunea sa, modelele pixelate combină avantajele ambelor standarde de camuflaj. Conform BBC, acesta susținte că: ”De aproape, formele mici imită aspectul frunzelor într-un copac, dar de la distanță, adunătura de ”pixeli”, sau pătrățele, din care sunt formate diferitele culori pe costumul de camuflaj, formează o textură macro, care se îmbină cu succes iluzia crengilor, umbrelor și a copacilor.”
Chiar și așa, armata americană a trebuit să treacă prin eșecul primelor experimente cu asemenea camuflaje. Faimosul camuflaj UCP (Universal Camouflage Pattern) adoptat de soldații americani în Afganistan a fost la început un eșec. Ducând lipsă de culori maro, soldații ieșeau ușor în evidență de la mari distanțe, fapt care a dus adesea la moartea multora dintre aceștia sub gloanțele lunetiștilor afgani. După ce modelul de camuflaj a suferit modificări considerabile în timp, acesta și-a dovedit în timp eficacitatea, soldații americani ajungând să fie descoperiți cu o secundă și jumătate mai târziu decât alți soldați NATO care purtau uniforme monocrome.
Un alt exemplu de implementare a camuflajului pixelat în mod eronat a apărut în timpul pompoasei parade militare din China de anul trecut. Acolo chinezii au defilat cu vehicule amfibii echipate cu modele de camuflaj cu temă acvatică. Culorile de un albastru închis și deschis ar putea ascunde în mod eficient vehiculul atunci când acesta este scufundat în apă, însă odată ce aparatul iese la mal, camuflajul devine absolut inutil.
E interesant de văzut până unde evoluează tehnica camuflajului în zilele nostre, însă acele câteva secunde în plus pe care un soldat le poate câștiga nefiind detectat îi pot adesea salva viața.