Primăria şi Consiliul Local Caracal, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi Centrul Cultural Municipal Caracal organizează în perioada 20 -21 aprilie 2017, Festivalul de Folclor „De dor, de primăvară”.
Inițiat în anul 2005, în parteneriat cu Radio România Oltenia Craiova, festivalul a ajuns în acest an la cea de a XIII-a ediție, fiind înscriși 46 de concurenți din întreaga țară.
Organizatorii Festivalului „De dor de primăvară” îşi propun identificarea şi atragerea unui număr cât mai mare de copii şi tineri, din toate zonele ţării, care şi-au descoperit talentul în domeniul interpretativ al folclorului românesc şi, totodată, să se constituie într-o rampă pregătitoare în formarea unei cariere muzicale.
Evenimentul cultural se va desfăşura în sala de spectacole a Teatrului Naţional „Ştefan Iordache” din Caracal, cu începere de la ora 18:30, şi se adresează copiilor şi tinerilor din învăţământul gimnazial şi liceal, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.
Festivalul „De dor, de primăvară” este structurat pe două secţiuni şi anume solist vocal şi solist instrumentist de muzică populară, iar probele din concurs constau în interpretarea a două piese de muzică populară la alegerea concurentului – o piesă fără acompaniament, cea de-a doua piesă cu acompaniament, specifice zonei folclorice din care acesta provine. Pentru soliştii instrumentişti sunt admise în concurs numai instrumente tradiţionale.
Acompaniamentul este asigurat de orchestra Centrului Cultural Municipal Caracal, conducerea muzicală fiind semnată de Daniel Voicu. De asemenea, concurenții trebuie să se prezinte în costume populare autentice.
Festivalul este dotat cu următoarele premii:
trofeul festivalului – 1.200 lei;
premiul special al juriului – 500 lei;
premiul de popularitate – 400 lei.
Secțiunea soliști vocali:
premiul I – 900 lei;
premiul II – 700 lei;
premiul III – 500 lei;
menţiune – 300 lei:
premiul I – 900 lei;
premiul II – 700 lei;
premiul III – 500 lei;
menţiune – 300 lei.
În cele două seri ale festivalului sunt invitaţi în recital solişti consacraţi ai muzicii populare româneşti, precum Maria Ghinea, Mioara Velicu, Ştefania Pârlea, Alina Emilia Dorobanţu, Roberta Crintea şi Constantin Enceanu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.