„Decembrie 2024 – 35 de ani de la răsturnarea regimului comunist în România” – Eveniment comemorativ la Muzeul Olteniei Craiova
Publicat de Alin Cirtina, 21 decembrie 2024, 08:31
Vineri, 20 decembrie 2024, Sala de Conferințe a Muzeului Olteniei Craiova a fost gazda unui eveniment special dedicat memoriei Revoluției Române din Decembrie 1989, organizat sub genericul „Decembrie 2024 – 35 de ani de la răsturnarea regimului comunist în România”.
Manifestarea, inițiată de Alianța Asociațiilor de Revoluționari din Oltenia – Filiala Craiova, în colaborare cu Secția de Istorie-Arheologie a muzeului și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a reunit personalități marcante și participanți direcți la evenimentele de acum 35 de ani.
Evenimentul a prilejuit discursuri remarcabile, susținute de personalități de seamă, printre care:
- Dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei:
„Iată-ne la un eveniment important din istoria recentă a poporului român. Am ajuns la 35 de ani de la momentul în care, prin revoluția din 22 decembrie, România s-a eliberat de comunism, intrând într-o nouă etapă de dezvoltare politică, socială și economică. Practic, acum 35 de ani, am trăit cel mai important moment de răscruce din istoria contemporană a României, cel mai semnificativ eveniment de la al Doilea Război Mondial până în prezent. Este onorant și se cuvine ca, la 35 de ani de la revoluție, să îi onorăm pe cei care au participat la ea și să ne amintim de cei care nu mai sunt printre noi.” - Antonie Solomon, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj:
„Evenimentele de atunci ne-au marcat profund. Revoluția a fost benefică pentru poporul român datorită vouă, celor care ați participat. Unii au ajuns în funcții nesperate, poate directori sau senatori, iar mulți dintre voi ați crezut că ați schimbat ceva. Totuși, până la urmă, v-au schimbat ei pe voi.” - Lect. univ. dr. Mihai Ghițulescu, Universitatea din Craiova:
„Meritul oricărui om care, în zilele lui decembrie 1989, a fost afară din casă este incontestabil. Este greu să accepți o perspectivă istorică asupra lucrurilor pe care le-ai trăit. Totuși, perspectiva istorică este esențială. Din observațiile mele, în ultimii zece ani au apărut două discursuri concurente despre revoluție: discursul securistic și cel antisecuristic. Din păcate, în ultima vreme, câștigă teren discursul securistic, care neagă existența forțelor de rezistență, ceea ce noi am numit atunci ‘terorism’. Este important să ne bazăm pe mărturii complete, nu trunchiate.” - Mirea Venus, revoluționar:
„Mulțumesc tuturor celor prezenți pentru interesul față de un subiect care continuă să ne preocupe. Din păcate, pentru tinerii din ziua de azi, revoluția din ’89 nu mai reprezintă un subiect de interes. Totuși, libertatea câștigată atunci a creat o altă mentalitate. Trebuie să colaborăm cu istoricii pentru a așeza corect toate informațiile adunate în acești ani.” - Păiuș Constantin, președintele 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐢, filiala Dolj:
„Noi, oltenii, suntem mai curajoși și vrem să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat la revoluție. Noi știm, cei care am fost în stradă, că am ieșit pentru libertate și democrație. Am câștigat democrația, acum trebuie să o păstrăm.”
Marian Trandafirescu, președintele 𝐀𝐥𝐢𝐚𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐚 a adus mulțumiri conducerii Muzeului Olteniei, reamintind că există o expoziție permanentă.
Un moment emoționant l-a reprezentat ceremonia de recunoaștere simbolică a luptătorilor din Decembrie ’89, prin acordarea de diplome și insigne – un gest de recunoștință pentru cei care au contribuit la idealurile de libertate ale țării noastre.
Astfel de inițiative ne amintesc de sacrificiile făcute pentru democrație și ne inspiră să privim cu recunoștință și responsabilitate către viitor. Mulțumiri organizatorilor și participanților pentru această reflecție asupra istoriei noastre recente.
Galerie foto:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.