Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Deficitul bugetar, după 6 luni, este de 4,17% din PIB, anunță Ministerul Finanțelor

Deficitul bugetar, după 6 luni, este de 4,17% din PIB, anunță Ministerul Finanțelor
Foto: Foto: www.realitatea.net

Publicat de Davian Vlad, 28 iulie 2020, 18:00

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB). Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

Ministerul condus de Florin Cîțu precizează că deficitul bugetar a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut din cauza încasărilor bugetare proaste din perioada martie-mai 2020, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei, dar și ca urmare a restituirilor de TVA, care au crescut cu aproape 3 miliarde de lei față de aceeași perioada din 2019.

„De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,79 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 mld lei”, se mai arată în același comunicat de presă.

De unde au venit bani la bugetul de stat

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 146,25 mld lei în primul semestru al anului 2020, în scădere cu 1,6% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,5 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA  (ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA și a amânării plății obligațiilor fiscale) și de cea a veniturilor nefiscale.

În ce privește dinamica lunară, după avansul semnificativ din primele două luni ale anului, începând cu martie încasările bugetare au înregistrat în general o evoluție nefavorabilă – incertitudinea sporită, restricțiile și suspendarea unor activități, pe fondul crizei sanitare actuale, au determinat amânarea plății obligațiilor fiscale, sprijinită de facilitățile acordate contribuabililor. Totuși, în iunie, luna în care au devenit scadente unele obligații fiscale, veniturile totale au consemnat o revenire importantă (+7,4%, an/an), susținute în principal de încasările din impozitul pe profit, impozitul pe salarii și venit, impozitele și taxele pe proprietate și contribuții de asigurări.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat 12,22 mld lei în primele șase luni ale anului curent, consemnând o creștere de 10,4% (an/an).

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 54,84 mld lei în prima jumătate a anului 2020. Deși în luna iunie acestea au consemnat un avans semnificativ, de 10,8% (an/an), la nivelul primului semestru contribuțiile prezintă însă o stagnare (+0,04%) față de cele încasate în aceeași perioadă a anului trecut.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 7,53 mld lei în primele șase luni ale anului curent, în scădere cu 7,5% față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Evoluția negativă este explicată de amânarea achitării obligațiilor fiscale de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit (OUG nr. 29/2020), precum și de bonificațiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici și mijlocii, acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit (OUG 33/2020, bonificații acordate în sumă de 0,22 mld lei).

Veniturile din accize au însumat 13,64 mld lei în primele șase luni ale anului 2020, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități au înregistrat 2,07 mld lei în prima jumătate a anului.

Veniturile nefiscale au înregistrat 11,73 mld lei în primele șase luni ale anului 2020 și prezintă o scădere 12,1% față de încasările din aceeași perioadă a anului trecut.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 8,98 mld lei în prima jumătate a anului 2020, în creștere cu 18,1% față de perioada similară a anului trecut.

Pe ce a cheltuit statul banii

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 191,43 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 1,8 puncte procentuale de la 15,9% din PIB 2019 la 17,7% din PIB în 2020.

Majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanțării în regim de urgență a cheltuielilor de gestionare a situației epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum și a măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populației.

Astfel, până la finele lunii iunie s-au plătit 3.692,2 mil lei pentru indemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, 743,99 mil lei pentru indemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 36,2 mil lei pentru indemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.

Cheltuielile de personal au însumat 53,3 mld lei, în creștere cu 4,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, îndemnizația de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 25,36 mld lei, în creștere cu 16% față de anul precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 69,22 mld lei în creștere cu 23,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum și indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020.

Totodată, începând cu luna aprilie s-au realizat plăți determinate de măsurile care au fost luate cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, cum ar fi plata pentru indemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului în valoare de 3,69 miliarde lei și pentru indemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 în valoare de 743,99 mil lei. De asemenea, se continuă ritmul accelerat de decontări ale indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale în scopul diminuării stocului de plăți restante aferente acestora, astfel că în luna iunie plățile au fost de 548,6 milioane lei.

Cheltuielile cu subvențiile  au fost de 3,88 mld lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate către sectorul agricol și transporturi, respectiv suvenții pentru sprijinirea producătorilor agricoli, subvenții pentru transportul călătorilor și pentru diferențe de preț și tarif.

Alte cheltuieli  au fost de 2,99 mld lei, reprezentând, în principal, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform legislației în vigoare, burse pentru elevi și studenți, alte despăgubiri civile, precum și indemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ (36,2 milioane lei).

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 10,37 mld lei, cu 20,3% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 16,12 mld lei, înregistrându-se cel mai înalt nivel al cheltuielilor pentru investiții pe primele 6 luni din ultimii 10 ani. Acestea sunt cu 30,8% mai mult decât aceeași perioadă a anului precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările apar la bugetul de stat și la bugetele locale atât din fonduri naționale, cât și aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 266,16 milioane lei pentru achiziționarea de produse – stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.

Digi 24

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pentru zboruri cu aeronave închiriate de compania Nordis
National joi, 26 decembrie 2024, 09:07

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pentru zboruri cu aeronave închiriate de compania Nordis

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pentru zboruri cu aeronave închiriate de compania...

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pentru zboruri cu aeronave închiriate de compania Nordis
Trei ucraineni salvați din munții maramureșului în condiții meteo extreme
National joi, 26 decembrie 2024, 09:02

Trei ucraineni salvați din munții maramureșului în condiții meteo extreme

Trei ucraineni salvați din munții maramureșului în condiții meteo...

Trei ucraineni salvați din munții maramureșului în condiții meteo extreme
Hidrologii mențin codul galben de inundații
National joi, 26 decembrie 2024, 08:58

Hidrologii mențin codul galben de inundații

Hidrologii mențin codul galben de...

Hidrologii mențin codul galben de inundații
Peste 100 de intervenții au avut loc ieri în Capitală și în județul Ilfov
National joi, 26 decembrie 2024, 08:51

Peste 100 de intervenții au avut loc ieri în Capitală și în județul Ilfov

Peste 100 de intervenții au avut loc ieri în Capitală și în județul...

Peste 100 de intervenții au avut loc ieri în Capitală și în județul Ilfov
National miercuri, 25 decembrie 2024, 15:03

O rachetă rusească ar fi trecut pentru prin spaţiul aerian al României în proximitatea localităţii Darabani – Botoșani

O rachetă rusească ar fi trecut pentru prin spaţiul aerian al României în proximitatea localităţii Darabani –...

O rachetă rusească ar fi trecut pentru prin spaţiul aerian al României în proximitatea localităţii Darabani – Botoșani
National miercuri, 25 decembrie 2024, 09:03

O furtună puternică a afectat azi-noapte Capitala

O furtună puternică a afectat azi-noapte...

O furtună puternică a afectat azi-noapte Capitala
National miercuri, 25 decembrie 2024, 08:37

Creștinii sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, zi cunoscută popular sub numele de Crăciun

Creștinii sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, zi cunoscută popular sub numele de...

Creștinii sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, zi cunoscută popular sub numele de Crăciun
National marți, 24 decembrie 2024, 15:19

Gardul Palatului Cotroceni a fost vandalizat

Mesaj scris pe gardul de la...

Gardul Palatului Cotroceni a fost vandalizat