Destina?ia zilei: Adamclisi, locul celei mai aprige bătălii între daci şi romani
Publicat de Cosmin Meca, 1 septembrie 2014, 20:15 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:18
La Adamclisi îşi au originea primele conflicte dintre daci şi romani, atunci când imperiul roman, în expansiunea sa, s-a apropiat prea mult de graniţa naturală a Daciei, fluviul Dunărea. Marea bătălie din 101 – 102 d.H. a fost purtată aici. Dar, dincolo de istorie şi încărcătura emoţională a locului, îţi reţine atenţia Monumentul triumfal sau Tropaeum Traiani. În fapt, un monument imens, circular, cu o înălţime de 20 de metri şi o lăţime de 30 de metri, decorat de jur împrejur cu 54 de basoreliefuri, ce reprezintă scene de luptă. Monumentul triumfal făcea parte dintr-un ansamblu mai mare care cuprindea şi un altar funerar, pe ai cărui pereţi se aflau înscrise numele celor aproape 3.800 de soldaţi romani căzuţi în lupta de la Adamclisi. Cetatea mai cuprinde un mausoleu format din trei ziduri concentrice, în care, spun istoricii, ar fi fost înmormântat comandantul care a decis victoria în anul 102.
Biserica lui Adam
Numele ?Adamclisi? este forma românizată a denumirii turce?ti Adam Kilisse, care se traduce prin ?Casa lui Adam?, pe care turcii au interpretat-o însă ca fiind ?Biserica Omului?. Cetatea romană a fost întemeiată de Traian pe locul unei vechi a?ezări geto-dacice. Platoul este înconjurat pe toate celelalte laturi de pante abrupte, care reprezintă de fapt o protec?ie naturală. Cei care vor să afle mai mult despre istoria acestor locuri pot vizita Muzeul Adamclisi, construit prin anii 70, nu departe de cetate. În interiorul lui, un peretele de sticlă deschide privirii o poartă imensă asupra oraşului antic.
[jwplayer mediaid=”67445″]
Istorie palpabilă
Cine nu a ajuns niciodată la Adamclisi a ratat o lecţie de istorie adevărată, palbabilă, pentru că aici nu e nimeni care să îţi îngrădească accesul, să te întoarcă din drum sau să-ţi spună să nu atingi vreo piatră. De-a lungul timpului, istoricii s-au străduit să descopere şi să conserve vestigiile, care pentru noi sunt astăzi dovezi de netăgăduit ale existenţei dacilor şi romanilor. Adamclisi este inclusă în circuitul turistic, dar prea puţin aleasă ca popas al vacanţelor. Căutătorilor de istorie, dincolo de filele cărţilor, le recomand ca atunci când ajung în Dobrogea să se oprească şi să afle originea acestor locuri. Adamclisi se află la aproximativ 62 de km de Constanţa, pe drumul naţional care duce la Murfatlar, dar se poate ajunge şi cu bacul pe la Ostrov, deşi ocolirea adaugă un ceas călătoriei prin dealurile din sudul Dobrogei. Şi, dacă te opreşti puţin din mers şi asculţi cu atenţie, pe pantele abrupte din jurul cetăţii încă poţi auzi vuietul luptelor dintre daci şi romani.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.