Deținuții vor avea mai multe posibilități de reducere a pedepsei
Publicat de Puiu Vulea, 6 iulie 2017, 07:55
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, 5 iulie, ca neintemeiată, sesizarea Opozitiei pe proiectul de modificare a Legii executarii pedepselor.
Astfel, persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate în penitenciarele din România vor beneficia de posibilitatea reducerii acesteia prin acordarea de sporuri pentru munca remunerată, neremunerată și pe timp de noapte.
În forma actuală a Legii 254/2013, un deținut care desfășoară muncă remunerată primește 40% din venit, iar 60% merge către penitenciar. Potrivit modificărilor aduse legii, dacă deținutul renunță la 40% din remunerație, respectiv cota care îi revine potrivit legii, poate fi încadrat la capitolul „muncă neremunerată”, unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.
Față de legea în vigoare, deținuții care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, față de legea în vigoare), deținutii care prestează muncă neremunerată vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite față de legea în vigoare), iar deținuții care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse dintr-una muncită (un plus de 15 zile la 30 de nopți lucrate față de legea în vigoare).
De asemenea, în noua formă, Legea executării pedepselor elimină obligativitatea supravegherii vizuale a deținutilor în timpul efectuării convorbirilor telefonice.
Legea se aplică retroactiv, pentru persoanele întemnițate începand cu anul 2012, când CEDO a emis prima decizie-pilot privind condițiile din penitenciare.
În termen de două luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, penitenciarele va trebui clasificate în funcție de condițiile de detenție, iar în termen de patru luni va trebui făcut istoricul fiecărui deținut și a condițiilor în care a fost închis, pentru a se putea calcula zilele de reducere a pedepsei.