Diferenţa dintre tradiţional şi Montessori
Publicat de Cosmin Meca, 20 octombrie 2016, 09:39 / actualizat: 1 februarie 2021, 13:38
Aida, aşa îi spun educatoarei cei 25 de copii care formează o grupă Montessori, una din cele trei grupe care funcţionează la Drobeta Turnu Severin, în regim de stat.
Dorobeta Turnu Severin din județul Mehedinți, este singurul oraş din România unde astfel de grupe sunt integrate în regim de stat, ceea ce înseamnă că părinţii nu plătesc nicio taxă.
17 ani de învăţământ Montessori
Prima grupă Montessori a început la Drobeta Turnu Severin în 1999, cu sprijinul Fundaţiei Children of the World din America, care a donat materialele necesare.
Voluntarii acestei fundaţii au strâns banii punând în fiecare şcoală câte o cutiuţă pe care scria „Donaţi un dolar pentru copiii Montessori din România”.
Pentru Aida sunt acum 17 de ani de învăţământ Montessori şi pentru nimic în lume nu s-ar mai întoarce la învăţământul tradiţional.
În grupa Montessori de la Școala gimnazială numărul 15 din Dr. Tr.Severin, unde Aida este educator învaţă 25 de prichindei cu vârste între 2 şi 5 ani şi care, culmea, se înţeleg foarte bine, atât de bine că în sala de curs se aude doar un zumzet. Sistemul Montessori se bazează pe folosirea unor truse de materiale didactice concepute de Maria Montessori.
Copiilor le place ce fac, le place să descopere lumea şi totul se produce într-un mod foarte natural. Materialele sunt confecţionate de aşa natură încât să înveţe lucruri complicate într-un mod foarte simplu.
Copiii nu au jucări la clasă fiindcă în accepţiunea învăţământului Montessori cu cât îi dai copilului mai multe jucării şi îl laşi să se joace, cu atât el va deveni un adult care vrea tot timpul doar distracţie.
Copiii nu au jucări la clasă fiindcă în accepţiunea învăţământului Montessori cu cât îi dai copilului mai multe jucării şi îl laşi să se joace, cu atât el va deveni un adult care vrea tot timpul doar distracţie.
Directorul Școlii Gimnaziale numarul 15 din Dr. Tr. Severin, domnul Cristian Colonelul, este foarte mandru de cele 9 gradinițe din cadrul unității școlare, dar și de faptul că David(fiul) vine cu drag, aici.
Inregistrările audio se pot asculta la emisiunea Recreația Mare, joia, la ora 21,00.
Fotoreportaj realizat de Dana Simovici
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.