Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Din 2 octombrie, garderobă de toamnă la Radio România Muzical

Din 2 octombrie, garderobă de toamnă la Radio România Muzical

Publicat de Cosmin Meca, 28 septembrie 2023, 08:25

După un tur de forță reprezentat de luna petrecută în compania concertelor Festivalului Enescu 2023, din 2 octombrie, Radio România Muzical îmbracă garderoba de toamnă.

Principalele linii de emisiuni revin în atenția ascultătorilor, de luni până vineri: Musica viva (orele 7:00-10:00), Arpeggio (orele 10:00-13:00), Polifonii (orele 13:05-15:30), Concerte de 5 stele (orele 15:30-17:00), Perpetuum mobile (orele 17:00-19:00).

Revin în programele Radio România Muzical întâlnirile bilunare cu doi mari muzicieni români, în cadrul rubricilor Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru și Obiectiv-emotiv cu violonistul Alexandru Tomescu.

Pentru cei care știu că muzica clasică înseamnă un important ajutor pentru minte și suflet, emisiunea Spațiul meu de meditație primește un punct fix duminica, de la ora 19:30, în alternanță cu emisiunea Un cuvânt, o idee muzicală.

Doctorul de partituri revine la Radio România Muzical cu episoade special gândite pentru cei care sunt interesați să-și îmbogățească cultura muzicală: sâmbăta, de la ora 10:00, în reluare duminica, de la ora 19:00, cu o componentă video în rețelele sociale Radio România Muzical.

Pentru cei care cred că muzica cultă are legătură cu cărțile și cu cei care o iubesc: o pledoarie în cadrul rubricii bilunare Cuvântul muzicii, unde cei importanți muzicieni români vorbesc despre cărțile pe care le iubesc și pe care le-ar recomanda și altora să le citească.

Repertorii mai rar abordate și puse în lumină pot fi descoperite în cadrul emisiunii Cabinetul de curiozități (marțea, ora 19.00).

Actualitatea discografică este prezentă în cadrul emisiunii Music box (lunea, ora 19:00) și rubricii CD Review (luni-vineri, ora 11:30).

Concertele Festivalului Enescu, cele care nu au putut fi ascultate în direct de la ediția 2023, sunt programate, începând cu data de 4 octombrie, ora 19:00, miercurea și joia, în alternanță cu transmisiunile directe ale concertelor organizate la Sala Radio, până în 13 ianuarie 2024.

Rămân un punct special de interes transmisiunile directe preluate prin EBU ale unor mari concerte și spectacole de operă de pe scenele internaționale. Pe parcursul lunii octombrie, veți putea asculta mari nume în direct: pianista Alexandra Dariescu (6 octombrie), dirijorul Zubin Mehta și pianista Yuja Wang (11 octombrie), pianista Martha Argerich (26 octombrie), printre alții. Din 6 ianuarie 2024, Radio România Muzical transmite în direct o serie de spectacole de la Teatrul Metropolitan din New York.

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” – din 1 octombrie, în spații neconvenționale, din 2 octombrie, în școlile din România

Hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme: sunt spațiile neconvenționale unde marea muzică a tuturor timpurilor se va auzi în fiecare zi a lunii octombrie, în cadrul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, inițiat de Radio România Muzical și desfășurat fără întrerupere începând cu anul 2010.

Celebre lucrări muzicale devin parte a ambientului sonor propus de partenerii proiectului, toate, în interpretarea unor prestigioși interpreți români: majoritatea, înregistrări recente din stagiunile Orchestrei Naționale Radio și a Orchestrei de Cameră Radio.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și business-ul românesc: Carrefour România, Cora România, Castelul Bran, Mobexpert, Dedeman, CRH România, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center și Băneasa Shopping City din București, PwC România, Avia Motors, Timpuri Noi Square, Business Garden Bucharest. Cu sprijinul Mood Media.

Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” are o istorie neîntreruptă de 13 ani în spații neconvenționale din întreaga țară. Prima ediție a avut loc în octombrie 2010 și de atunci, pe parcursul lunilor martie și octombrie, în fiecare zi, publicul a avut șansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice, în spații neașteptate, audiții întâmpinate pozitiv atât de clienții, cât și de angajații partenerilor proiectului. În cadrul aceluiași proiect, de-a lungul timpului au fost organizate și concerte cu muzicieni români, care s-au bucurat de un deosebit succes de public.

Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli

Din 2 octombrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România.

Începând cu 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației.  În ultimul an școlar, 2022-2023, la acest program au participat peste 220.000 elevi din București și alte 30 județe din țară.

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiție, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoțite de explicații legate de compozitori și interpreți. Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii județeni desemnați de inspectorii de specialitate din fiecare județ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde copiii au la dispoziție și un concurs în legătură cu informația furnizată în fiecare săptămână.

Pentru anul școlar 2023-2024, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la evul mediu la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte și cei mai importanți creatori.

Iată câteva concluzii transmise la finalul anului școlar 2022-2023 de Inspectoratul Școlar Constanța:

”Se observă un trend ascendent și în cadrul unităților școlare din mediul rural, chiar dacă uneori condițiile de implementare sunt precare datorită mediului familial care nu oferă sprijin în această direcție culturală. Cu toate acestea marea majoritate a elevilor s-au arătat interesați, curioși să afle lucruri noi, să asculte și alte genuri muzicale. Cei mai mulți dintre elevi au spus că audițiile i-au ajutat să se relaxeze, să se simtă mai liniștiți, mai calmi; unii dintre ei au menționat: „chiar nu mă așteptam să îmi placă atât de mult!”.

Tot în mediul rural avem următoarea remarcă din partea profesorilor: „Elevii au fost încântați de ideea de a asculta muzică în pauze. Muzica clasică nu le-a plăcut de la început, însă cu timpul s-au obișnuit și li s-a părut interesant. Se adunau lângă boxă și asteptau să înceapă melodia. Elevii au fost curioși și au pus întrebări cu privire la proiect și la melodiile audiate.”

S-au putut remarca și schimbări benefice în comportamentului elevilor: ”Am observat că elevii au interacționat în alt mod decât cel obișnuit în timpul pauzelor, pe parcursul proiectului. Astfel, nu au mai existat conflicte majore sau tachinări de diferite forme între elevi. Am observat o creștere treptată a interesului elevilor față de muzica clasică, pe care au privit-o ca muzică de relaxare și de destindere.”

Poveștile care au însoțit audițiile au prezentat informații care au facilitat desfășurarea activităților cu un grad mai mare de atractivitate, fapt care a avut un impact pozitiv asupra copiilor.

Proiectul a fost implementat de cadre didactice care predau diferite discipline (nu doar Educație muzicală) audițiile fiind adaptate în funcție de lecție sau activitățile propuse pentru acea zi. Astfel, chiar și în cazul orelor de dirigenție, profesorii de matematică sau cu alte specializări au putut efectua audițiile în condiții bune, observând schimbări benefice în comportamentul copiilor.

Pentru foarte mulți elevi anumite genuri au fost audiate în premieră și li s-au părut interesante; ”unii au spus că vor audia și acasă”, ”le place să deseneze pe fundalul muzical, îi inspiră”, îi ajută să-și exprime emoțiile (elevii au realizat desene, poezii sau compuneri în timpul sau în urma audierii muzicii).

”Elevii și-au schimbat percepția asupra muzicii clasice; au menționat că o vor asculta acasă, ca muzică de ambianță sau de studiu. Au afirmat că își doresc continuarea programului și anul viitor”.

Mai multe informaţii despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde pot fi ascultate atât piesele propuse în spațiile neconvenționale, cât și cele propuse elevilor din școli.

Etichete:
Jaf armat la o bancă din România. Suma de bani cu care a reușit să fugă un bărbat mascat
Fără categorie miercuri, 4 decembrie 2024, 08:20

Jaf armat la o bancă din România. Suma de bani cu care a reușit să fugă un bărbat mascat

Jaf armat la o bancă din România. Suma de bani cu care a reușit să fugă un bărbat...

Jaf armat la o bancă din România. Suma de bani cu care a reușit să fugă un bărbat mascat
„La trecutu-ți mare, mare viitor!” – expoziție specială dedicată Zilei Naționale a României
Fără categorie marți, 26 noiembrie 2024, 19:54

„La trecutu-ți mare, mare viitor!” – expoziție specială dedicată Zilei Naționale a României

Expoziție specială dedicată Zilei Naționale a...

„La trecutu-ți mare, mare viitor!” – expoziție specială dedicată Zilei Naționale a României
Prezența la vot în diaspora în primele două zile ale alegerilor prezidențiale
Fără categorie duminică, 24 noiembrie 2024, 10:02

Prezența la vot în diaspora în primele două zile ale alegerilor prezidențiale

Participarea la vot a românilor din diaspora în primele două zile a fost mai...

Prezența la vot în diaspora în primele două zile ale alegerilor prezidențiale
Surpriză la tragerea la sorți în care România își va afla adversarele din preliminariile CM 2026
Fără categorie vineri, 15 noiembrie 2024, 11:32

Surpriză la tragerea la sorți în care România își va afla adversarele din preliminariile CM 2026

România își va afla în decembrie adversarele din preliminariile pentru CM...

Surpriză la tragerea la sorți în care România își va afla adversarele din preliminariile CM 2026
Fără categorie joi, 7 noiembrie 2024, 22:14

Craiova: tur ghidat în Grădina Botanică, de Ziua Internațională a Zonelor Urbane

De Ziua Internațională a Zonelor Urbane, craiovenii sunt invitați în Grădina...

Craiova: tur ghidat în Grădina Botanică, de Ziua Internațională a Zonelor Urbane
Fără categorie joi, 7 noiembrie 2024, 18:43

Guvernul a aprobat noi achiziţii de trenuri şi locomotive

Guvernul a aprobat achiziționarea a 23 de locomotive...

Guvernul a aprobat noi achiziţii de trenuri şi locomotive
Fără categorie sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 09:18

Procurorii anticorupţie solicită arestarea preventivă a 3 persoane, în dosarul privind aranjarea concursurilor de angajare la Serviciul judeţean de Ambulanţă Dolj

Procurorii anticorupţie solicită arestarea preventivă a 3 persoane, în dosarul privind aranjarea concursurilor de angajare la Serviciul judeţean...

Procurorii anticorupţie solicită arestarea preventivă a 3 persoane, în dosarul privind aranjarea concursurilor de angajare la Serviciul judeţean de Ambulanţă Dolj
Fără categorie luni, 14 octombrie 2024, 17:42

A fost admisă cererea pentru percheziţie informatică şi domiciliară a fostului ministru al sănătăţii, Nelu Tătaru

...

A fost admisă cererea pentru percheziţie informatică şi domiciliară a fostului ministru al sănătăţii, Nelu Tătaru