Dispariția albinelor reduce fructele
Publicat de Liviu Goga, 20 iulie 2015, 10:04
Dispariţia albinelor şi a altor polenizatori ar putea reduce livrările globale de fructe cu 22,9%, de legume cu 16,3%, de nuci şi seminţe cu 22,9%, însă cu diferenţe între ţări, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători americani. Potrivit studiului publicat în revista „The Lancet”, declinul global al polenizatorilor ar putea provoca pînă la 1,4 milioane de decese pe an, adică o creştere a mortalităţii populaţiei umane la nivel mondial cu aproape 3%. Fenomenul ar fi determinat de creşterea carenţelor de vitamina A şi de acid folic (vitamina B9), vitale pentru femeile gravide şi copii, precum şi de o incidenţă crescută a bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi anumite tipuri de cancer. Fenomenul este îngrijorător cu atît mai mult în România, unde încă se mai folosesc în agricultură pesticide din familia neonicotinoide care decimează familiile de albine.