Divanul degustatorilor de film si arta culinara
Publicat de Cosmin Meca, 12 august 2015, 13:31
FILME ROMÂNEȘTI ÎN PROGRAMUL DIVANULUI DEGUSTĂTORILOR DE FILM ȘI ARTĂ CULINARĂ
Din selecția celei de-a șasea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară – care va avea loc în perioada 21 – 30 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate (județul Dolj) – fac parte 3 lungmetraje românești și 5 producții autohtone de scurtmetraj.
În urmă cu 40 de ani, regizorul Andrei Blaier lansa pe marile ecrane Ilustrate cu flori de câmp, un film dur al anilor ’70, care dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă, și care va fi reluat mai târziu în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile: drama unei românce în contextul valabilității decretului anti-avort al lui Ceaușescu.
Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la momentul lansării, Ilustrate cu flori de câmp va fi proiectat în cadrul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară.
Aliyah Dada (2015), în regia Oanei Giurgiu, prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România. Proiecția va avea loc în prezența regizorului.
Multi-premiatul documentar observațional regizat de Alexander Nanau și produs de HBO, Toto și surorile lui (2014), spune povestea celor trei frați (Totonel, Ana și Andreea) nevoiți să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri. Toto locuiește cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana, alături de un lung șir de unchi, vecini și consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face școala și descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente își caută și ele locul în lume și se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.
Reunite sub tema celei de-a șasea ediții a festivalului, “Drumuri și răspântii”, cele 5 scurtmetraje românești care vor rula la Divan Film Festival sunt: Lucky (R. Alexandra Botău, 2014), Calea Dunării (R. Sabin Dorohoi, 2014) – în prezența regizorului, There’s Nothing in this World (R. Andreea Vălean, 2015), 10 ore (R. Laura Mușat, 2015), Ela, Panda și Madame (R. Andrei Răutu, 2013).
Continuând parteneriatul început în 2014 cu Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, anul acesta Divan Film Festival va prezenta la Craiova, în Centrul Vechi, sâmbătă, 22 august, ora 20.00, spectacolul Harap-Alb?!.
Piesa este o adaptare liberă după Ion Creangă, în regia Mirelei Nistor, a Drama Club din Botoșani. Cu: Theodor Șoptelea, Sorina Băleanu, Paul Nistor, Ioana Nimigean, Codruț Andrici, Ionuț Siminiciuc, Ana Baciu, Ștefan Cojocariu, Radu Ganea, Serban Movilă, Laur Hurjui, Monica Chirilă, Pintilie Ioana, Georgiana Loghin, Ioan Ifrim, Ștefana Feciuc, Ruxandra Helici, Mădălina Aconstantinesei, Caterina Radu, Șerban Lzarovici. Coloana sonoră este realizată de Alexandra Bardan.
Prezentatorii celei de-a șasea ediții a Divan Film Festival vor fi actorii Iulia Verdeș și Dan Bordeianu.
Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.