Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova
Publicat de Cosmin Meca, 19 octombrie 2017, 19:00 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 10:44
Vineri, 20 octombrie 2017, ora 12.00, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova va avea loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova profesorului Gheorghe Moroşanu, de la Central European University din Budapesta, Ungaria şi de la Universitatea ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Profesorul Gheorghe Moroşanu a absolvit în anul 1973 Facultatea de Matematică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A parcurs toate treptele carierei academice, deţinând şi funcţii de management academic, printre care menţionăm: director al Departamentului de Ecuaţii Diferenţiale al Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi director al Departamentului de Matematici Aplicate din cadrul Central European University din Budapesta.
În 1983 a primit Premiul ,,Gheorghe Lazăr” al Academiei Române, pentru contribuții deosebite la teoria ecuațiilor hiperbolice cu derivate parțiale, în anul 2008 i-a fost decernat titlul de „egyetemi tanár” (cel mai înalt titlu academic în învǎțǎmântul superior din Ungaria), de către președintele Ungariei, iar în anul 2016 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ,,Ovidius” din Constanţa.
Este autorul a peste 135 de articole de cercetare, dintre care 69 sunt publicate în reviste cotate ISI, unanim recunoscute în domeniul matematicii pure şi aplicate, de către toți specialiştii, drept „highest ranked math journals”. Este autor şi coautor a 16 monografii, publicate în edituri de înalt prestigiu internațional, cum ar fi: Chapman&Hall/CRC, Birkhäuser, D. Reidel, Editura Academiei Române.
Cariera matematică de succes a profesorului Gheorghe Moroşanu este fundamentată pe cercetări ştiinţifice valoroase în domeniile: ecuații de evoluție în spații Hilbert, probleme cu valori inițiale și pe frontierǎ pentru ecuații sau sisteme cu derivate parțiale de tip parabolic sau hiperbolic, teoria perturbațiilor singulare pentru ecuații cu derivate parțiale neliniare și ecuații de evoluție semiliniare în spații Hilbert, probleme la limitǎ pentru ecuații cu derivate parțiale de tip eliptic, ecuații diferențiale ordinare neliniare, ecuații integro-diferențiale, ecuații diferențiale cu întârziere, ecuații diferențiale ordinare cu operatori p-Laplace, ecuații cu diferențe în spații Hilbert, optimizare, input identifiability şi pe aplicații în acusticǎ, biologie și ecologie matematicǎ, circuite integrate, hidraulicǎ, mecanica fluidelor, oscilatori neliniari, procese de difuzie, sisteme cu auto-organizare, sistemultele grafului, teoria capilaritǎții etc.
Sursa: ucv.ro