Donație contestată. ”Pârâtul”: Muzeul Național de Artă al României
Publicat de Lica Simona, 15 iulie 2020, 11:30
Muzeul Național de Artă al României a apărut, în postura de ”pârât”, într-un scenariu ce a avut ca punct de pornire acțiunea declanșată de moștenitoarea lui Aurel Lieblich, fratele doctorului Sandu Lieblich (1901-1971), cel care a donat Muzeului Colecțiilor de Artă, în 1979, un număr impresionant de picturi celebre semnate, printre alții, de Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu sau Nicolae Tonitza.
Diana Ecaterina Marian, moștenitoarea lui Aurel Lieblich, a deschis un proces prin care solicită ca respectiva donație – nr. 4597/1979 – să fie declarată nulă, dorind să intre în posesia operelor de artă care se află, acum, la Muzeul Național de Artă al României. Ea consideră că donația făcută de Aurel Lieblich ar fi fost încheiată în baza Dispoziției nr. 730/05.12.1979, ”care reprezintă un act de putere publică și care ar fi exclus consimțământul donatorului de la acea vreme, fiind așadar un act impus de autoritățile comuniste”.
Gândul.ro scrie că instanța a analizat certificatul de moștenitor, iar concluziile nu au fost cele așteptate de moștenitoarea lui Aurel Lieblich.
Diana Ecaterina Marian a cerut instanței restituirea obiectelor de artă, donate, de unchiul său, Muzeului Național de Artă al României, numai că bunurile înstrăinate de Aurel Lieblich nu pot reprezenta o ”moștenire”, care să fie revendicată de urmașii acestuia – scrie gândul.ro.