”Dorian”: George Albert Costea – intr-un spectacol de dans contemporan
Publicat de Cosmin Meca, 14 noiembrie 2016, 12:13
Pentru că dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociația Culturală Control N a creat spectacol: ”Dorian”, gândit de regizoarea Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator: George Albert Costea, de la Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova.
Îmbinând dansul contemporan cu proiecții multimedia, ”Dorian” se construiește plecând de la o premisă, pe cât de absurdă, pe atât de puternică și de imposibil de ocolit: sfârșitul lumii va veni în 24 de ore. Personajul principal trăiește în București și mai are 24 de ore până când patul, masa, scaunele, televizorul și restul obiectelor din apartamentul lui nu vor mai exista. El află vestea de la televizor și decide să petreacă ultimele 24 de ore la el acasă, singur, așa cum își trăise și până acum viața de zi cu zi. Spectacolul este construit pe juxtapunerea dansului contemporan cu proiecții multimedia. Jocul creat între mișcarea fizică, reală, concretă, construită sub ochii spectatorului și imaginile surprinse în proiecțiile video va duce către descoperirea trecutului și prezentului din viața lui Dorian.
Conceptul, regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Oana Răsuceanu. Dorian este construit în jurul unui singur actor-dansator: George Albert Costea. Membru al colectivului artistic al Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova, o prezență constantă în teatrele bucureștene (Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis) și în spațiul teatrului independent (Godot Café Teatru, Green Hours, UNTEATRU, Compania D’Aya), el a lucrat cu numeroși regizori, printre care Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornișteanu, Janusz Wisniewski, Răzvan Mazilu sau Vlad Cristache. În 2016, George Albert Costea a fost nominalizat pentru rolul din The History Boys. Povești cu parfum de liceu, în regia lui Vlad Cristache, la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Gala Premiilor UNITER).
Premiera spectacolului a avut loc pe 30 octombrie 2016, la teatrul UNTEATRU din București, iar pe 14 și 15 noiembrie, este prezentat pe scena sălii ”Ion D. Sîrbu” a Naționalului craiovean.
“Prin dans, imagini video și muzică, fără niciun cuvânt rostit, Dorian este, de fapt, înainte de orice, o poveste despre cuvinte. Cele pe care nu le spunem niciodată și pe care atunci când ne facem curaj să le spunem, dacă ne facem vreodată curaj pentru asta, e deja puțin prea târziu.” – spune Oana Răsuceanu despre spectacolul Dorian.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.