Dormi mai puţin de şase ore pe noapte? Iată riscul la care te expui
Publicat de Cosmin Meca, 30 ianuarie 2019, 16:31
Somnul pe o perioadă mai scurtă de şase ore, în fiecare noapte, poate creşte riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, arată un studiu.
Studiul a fost realizat asupra unui grup de 4.000 de persoane ce nu aveau un istoric medical al afecţiunilor cardiace. Conform USA Today, participanţii aveau vârsta medie de 46 de ani, iar o treime dintre ei erau bărbaţi.
Participanţii au scris un actigraf, instrument utilizat pentru măsurarea activităţii, timp de şapte zile, pentru a studia orele pe care le petrec dormind. De asemenea, au fost supuşi tomografiilor computerizate şi a ultrasunetelor pentru identificarea afecţiunilor cardiace.
Rezultatele studiului arată că persoanele ce dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc cu 27% mai mare de dezvoltare a aterosclerozei, în comparaţie cu cei ce dorm şapte, opt ore pe noapte. „Studiul arată că trebuie să utilizăm somnul ca armă împotriva afecţiunilor cardiace, factor pe care îl compromitem zilnic”, a declarat principalul autor al studiului Jose M. Ordovas, cercetător din cadrul Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC), Madrid.
De asemenea, şi calitatea somnului joacă un rol important. Participanţii cu o calitate mai scăzută a somnului prezentau un risc cu 34% mai crescut de dezvoltare a aterosclerozei, faţă de cei cu o calitate mai mare a somnului.
sursa: descopera.ro